В началото на всеки мандат редица стратегически и програмни документи

...
В началото на всеки мандат редица стратегически и програмни документи
Коментари Харесай

"Кметуването е доста черна работа", заяви кметът на Карлово д-р Кабаиванов в лекция при първата среща на НСОРБ за мандат 2023-2027

" В началото на всеки мандат редица стратегически и програмни документи на локално равнище би трябвало да бъдат направени, съгласувани и импортирани за приемане от Общинския съвет. Бъдещият Закон за стратегическото обмисляне ще даде ясна конструкция и взаимна обязаност на стратегическите планови документи на национално равнище и съответното регистриране на локалните цели в тази система. " Това акцентира по време на въвеждащата среща за общините от Южния централен регион, която се организира на 11 и 12 януари в Пловдив, кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той показа пред своите сътрудници лекция на тематика " Управленски умения и партньорства за локално развиване ".

Един от сериозните проблеми, с които се сблъскват кметовете, е, че множеството настоящи ежедневни отговорности мъчно разрешават да се гледа по-често в вероятност и да се възнамеряват в точния момент дълготрайни цели, които изискват по-солидна подготовка и по-продължителен интервал за реализиране. В същото време планирането с по-далечен небосвод дава опция да бъдат развити съществени и огромни планове, които биха могли да допринесат позитивно за развиването на общината.
 
Проблем е и неналичието на профилирани фрагменти, владеещи технологиите на стратегическото обмисляне и методите за оценка на тези действия, които биха повлияли в дълготраен проект. Не на последно място е и фактът, че такива експерти мъчно биха могли да се задържат на работа в общината, заради ниските равнища на хонорари в локалната администрация, акцентира доктор Кабаиванов. Той показа, че е наложил процедура в община Карлово сходни съществени диспути по тематики от дълготраен аспект да бъдат водени най-малко един път седмично и предложи своя опит.
 
Пред кметовете и ръководителите на общински препоръки от района той съобщи, че построяването на положително взаимоотношение и сред кметския екип, общинската администрация и общинския съвет е база за триумфа на всяко начинание в общината. В сегашния мандат общинските препоръки са много пъстри от политическа позиция и този факт усилва още повече ролята на взаимната уместност и уважението, акцентира доктор Кабаиванов и предложи на своите сътрудници навреме да срещат общинските съветници със своите планове и начинания, с цел да дадат задоволително опция за тяхното осмисляне и рационално дискутиране.
 
" Кметуването е много черна работа. Каквото и да става в общината, без значение от разпределението на отговорностите, кметът е виновен за всеки крах и много по-рядко за триумфите, които са реализирани ", показа дългогодишният кмет на Карлово и член на управлението на НСОРБ Емил Кабаиванов. Той даде и на практика препоръки на своите по-млади сътрудници по какъв начин още от първите дни на своето ръководство да вкарат правила и надзор, които да подсигуряват по-ефективната работа на всички структури на общината.
 
" Не спестявайте пари за подготовка на администрацията и за образования ", сподели на своите сътрудници кметът и предложи да се възползват в оптималната степен от другите благоприятни условия, които дава НСОРБ.
 
Програмата на районната среща при започване на новия управнически мандат включва лекции на Силвия Георгиева - изпълнителен шеф на НСОРБ, Яна Дочева - шеф отдел " Международно съдействие " в сдружението, Иво Димов - кмет на община Димитровград, Павел Гуджеров - кмет на община Раковски, Неджми Али - кмет на община Джебел. Във втория ден на форума ще бъдат разисквани и признати процедурни правила за издигане на кандидатури за членове на Управителния съвет на НСОРБ и издигане на кандидатури за членове на УС. Ще бъдат направени и оферти за членове на Контролния съвет на сдружението.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР