В началото на учебната годна всички деца, които тръгват на

...
В началото на учебната годна всички деца, които тръгват на
Коментари Харесай

Училищата изискват имунизационен паспорт за първокласниците

В началото на образователната годна всички деца, които потеглят на учебно заведение или детска градина за първи път би трябвало да показват имунизационен паспорт на медициската сестра. Изискването важи и за децата, които сменят образователното заведение. В София обаче документи за имунизационния статус би трябвало да показват всички деца, за които в учебните заведения и детските градини няма данни.

След епидемията от морбили здравните управляващи в София открили,че има учебни заведения и детски градини,в които липсват данни за имунизационния статус на част от децата.
Д-р Ирина Гайтаневска - шеф на отдел в СРЗИ: В момента на пораждане на едно заболяване в случай че не разполагаме с данни за това дали децата са ваксинирани или не забавя предприемането на противоепидемичните ограничения.
За това поискали от фамилните лекари да издадат още веднъж имунизационни паспорти на децата, за които няма информация в образователните заведения.

Д-р Николай Колев - общопрактикуващ доктор: Не лишава чак толкоз време в случай че може да се направи през програмен продукт. Ако би трябвало да се напише на ръка, би трябвало да ви кажа,че това е цялостно безумство. И аз персонално в случай че трябваше да го върша на ръка не бих го направил; Не виждам това би лишило може би по 15-20 минути на дете.
Това може да е причина за формиране на опашки пред лекарските кабинети. За да реши казуса лекар Колев издава имунизационни паспорти след авансово записан час.

В 22-ро учебно заведение новопостъпилите възпитаници би трябвало да занесат имунизционен паспорт на здравната сестра до края на септември.
Елена Петрова - мед. сестра в 22 СЕУ " Георги С. Раковски ": Тези възпитаници, които не са нови за нас и си имат цялостен имунизационен статус не е належащо да го вършат на нови. Това е двойна работа.
До края на годината обаче тези възпитаници би трябвало да показват на здравната сестра данните от наложителния профлактичен обзор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР