В началото на този месец съветникът по националната сигурност на

...
В началото на този месец съветникът по националната сигурност на
Коментари Харесай

Тръмп срещу Байдън: Как Русия вижда изборите в САЩ

В началото на този месец съветникът по националната сигурност на президента Тръмп Робърт О'Брайън организира първата си среща с съветския си сътрудник Николай Патрушев. Двамата мъже се срещнаха в неутрална Швейцария, защото Патрушев, приближен човек на съветския президент Владимир Путин, е под наказания от Съединени американски щати и Европейския съюз.

"Една от аргументите да отида да се срещна с военачалник Патрушев бе, с цел да му оповестя, че няма да има безусловно никаква приемливост за каквато и да е интервенция в нашия избирателен развой ", сподели О'Брайън след срещата. Той съобщи, че Русия е приела този ангажимент.

Въпреки уговорката на Патрушев американските разследващи организации настояват, че Русия към момента се пробва да се намеси. Миналия месец шефът на ФБР Кристофър Рей свидетелства пред Конгреса, че Русия се ангажира със "злокачествено задгранично въздействие " - в това число потреблението на обществени медии и агитация - ориентирани основно против съперника на Тръмп - претендента на демократите Джо Байдън.

Кремъл изрично отхвърли да се намесва в американския избор, предишния или сегашния. Кремъл също по този начин признава, че въпросът се е трансформирал в спънка за възстановяване на двустранните връзки.

Малко повече от седмица след показанията на Рей, Путин предложи на Съединени американски щати съглашение, което ще забрани намесата в изборните процеси на другата страна. Инициативата повтаря предлагането на Путин за основаване на взаимно звено за киберсигурност, което той стартира по време на срещата си на върха през 2018 година с Тръмп във Финландия. Тази самодейност не стигна до на никое място.

Кремъл се придържа към линията, че в действителност Съединени американски щати се пробват да се намесят в съветската политика. Преди три години Съветът на федерацията, горната камара на Народното събрание, образува краткотрайна комисия за непозната интервенция в Русия.

„ Нарича се„ краткотрайна “, тъй като се надяваме, че ще пристигна моментът, когато няма да се намесвате в нас. Ако създадем комисията непрекъсната, това ще значи, че ни пречите непрекъснато. Все още желаеме да имаме вяра в положителното “, споделя Андрей Климов, ръководителят на комисията.

Климов твърди, че неговата комисия е натрупала хиляди страници документи за напъните на Съединени американски щати за въздействие. Той твърди, че американските фондации, свързани с държавното управление на Съединени американски щати, работят с съветски политически деятели и че американските хакерски атаки против Русия са неведнъж повече, в сравнение с съветските против Съединени американски щати.

Според него понятието „ съветска интервенция “ е машинация, измислена по време на администрацията на Обама, с цел да се опита да помогне на Хилари Клинтън да завоюва Белия дом през 2016 година

В Москва несъгласията, останали от последните президентски избори в Съединени американски щати, са действителни. Всичко трябваше да бъде толкоз друго, когато Доналд Тръмп ненадейно пое президентския пост от Барак Обама, обещавайки да усъвършенства връзките с Русия. Вместо това последва нова порция обвиняванията за съветски злоупотреби от страна и двупартийна поддръжка в Конгреса за стягане на глобите.

Сега, когато остават към три месеца в мандата на Тръмп, връзките сред Съединени американски щати и Русия са даже по-изострени, в сравнение с когато той влезе в служба. Последният главен контракт за надзор на оръжията сред Съединени американски щати и Русия ще изтече през февруари, а в договарянията за неговото удължение няма пробив.

Тръмп, в миналото считан за другар на Русия, към този момент не се възприема толкоз благосклонно. Според анкета, оповестена през септември, единствено 23% от руснаците имат позитивна визия за Тръмп, до момента в който 43% имат негативна. 5% от интервюираните споделят, че чуват за Байдън за първи път.

Кремъл обаче познава доста добре Байдън.

„ Мисля, че самият факт, че Байдън е бил вицепрезидент на Обама, към този момент го прави не другарска фигура в Русия “, споделя московският политически анализатор Маша Липман. "Обама гледаше с неуважение към Русия. В някои от своите изказвания той сигурно звучеше неуважително. Това провокира това възприятие на засегнатост от страна на Русия. "

Дори когато администрацията на Обама предприе рестарт на връзките с Кремъл, Байдън направи презрителни забележки по отношение на ролята на Русия като световна мощ, заявявайки през 2009 година, че тя има „ изсъхваща стопанска система “ и „ се придържа към предишното, което не е стабилно. "

При посещаване в Москва през 2011 година Байдън сподели, че би било неприятно за Русия, в случай че Путин се кандидатира за трети мандат - съветският президент към този момент е в четвъртия си мандат и чака още два.

Три години по-късно, когато съветските войски завзеха украинска територия, Байдън стана водещ човек на Обама за Украйна.

И въпреки всичко Путин знае, че Байдън може да стане идващият американски президент. Попитан от съветски ефирен кореспондент предходната седмица за своите желания, Путин се опита да бъде изкусен. „ Ще работим с всеки предстоящ президент на Съединени американски щати, с индивида, който ще има доверието на американския народ “, сподели той.

"Знаем, че президентът Тръмп неведнъж е приказвал в поддръжка на развиването на руско-американските връзки. Със сигурност ценим това доста ", добави Путин и упрекна консенсуса сред демократи и републиканци за ограничение на Тръмп на пространството.

В същото време Путин разкритикува администрацията на Тръмп за подписването на нови наказания и за отдръпването от Договора за нуклеарните сили със междинен обхват предходната година.

Що се отнася до Байдън, Путин съобщи, че претендентът на Демократическата партия употребява „ остра антируска изразителност “, само че че Кремъл е заинтересован от интереса на Байдън да резервира новия контракт за надзор на въоръженията.

Липман предизвестява, че вероятностите за по-добри връзки са мрачни, без значение кой ще печели. Ако Байдън стане президент, той може да консолидира европейски съдружници против Москва, до момента в който в случай че Тръмп бъде избран отново, неговите политически съперници могат да организират още по-сурова политика по отношение на Русия.

Единственото нещо, което оказва помощ на Кремъл е огромната поляризация и ужас в Съединените щати.

„ Размириците значат, че Съединени американски щати са отслабени. От това в действителност може да се възползва Кремъл, а не от възстановяване на връзките. Това е единственото нещо, на което Русия може да се надява. ", споделя политическият специалист.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР