В началото на този месец парламентът във Венецуела, който е

...
В началото на този месец парламентът във Венецуела, който е
Коментари Харесай

Как изглежда 13800% инфлация? Венецуела знае

В началото на този месец Народното събрание във Венецуела, който е доминиран от опозицията със 112 от общо 167 места, разпределени обаче сред многочислени партии, разгласява данни, съгласно които инфлацията в страната е достигнала 13 779% през миналите 12 месеца.

Този резултат кореспондира с прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), съгласно която инфлацията там надвишава 13 800% или по-точно е 13 860 на 100. Икономистът Стив Ханке прави свои калкулации, които стигат още по-далеч - 16 000 на 100 в края на април.

Независимо, че Вечецуела е една от най-богатите на ресурси от нефт страни, рецесията в латиноамериканската страна продължава да се задълбочава на фона на изострен дефицит на храни и лекарства.

Валутата е обезценена и образец за това е, че за година чашата кафе там е поскъпнала от 2000 до 200 000 боливара.

На фона на хиперинфлацията във Венецуела, равнището на индикатора в други страни в затруднено икономическо и финансово състояние наподобява напряко непретенциозно.

Така да вземем за пример в Южен Судан инфлацията е " едвам " 104,1%, демонстрират данни на МВФ, употребявани в инфографика на платформата Statista. Над 10 на 100 остава тя в Аржентина, Иран и Турция.

От друга страна в развитите стопански системи, като Япония, Германия и Съединени американски щати инфлацията е под 3 на 100. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР