В началото на типичните за Пловдив летни жеги сме, а

...
В началото на типичните за Пловдив летни жеги сме, а
Коментари Харесай

Пловдивчани останаха неприятно изненадани след разходка в центъра на Пловдив

В началото на типичните за Пловдив летни жеги сме, а публичните чешми в града не работят и са пресъхнали. За казуса сигнализира четец на Plovdiv24.bg

" Здравейте, обръщам се към вас с вярата това да доближи до всички жители и виновните лица.

Днес ми се наложи да разходя двете си деца в горещините на Пловдив, само че бяхме изумени от неналичието на течаща вода. След обиколка по Главната улица, Цар Симеоновата градина, Бунарджика и Дондуковата градина останахме неприятно сюрпризирани. Източниците на вода са пресъхнали… някои през вчерашния ден, други невъзможни за приложимост, а трети отвън строя от години… Прилагам фотоси с вяра, че този запас от първа нужда в жегите ще се възобнови, правейки хората щастливи, а града ни по-приятен и мечтан. Благодаря! ".

От Оперативна програма " Градини и паркове " оповестиха: 

В Пловдив има над 60 публични чешми и множеството работят. Проблемът е, че и те постоянно стават жертва на вандалски прояви. Случвало се минути след слагане на ново кранче то още веднъж да бъде откраднато или счупено.

За следващ път тази нощ е разрушена чешмата против стълбите на " Каменица “. Веднага е изпратен екип, който да в профил повредата.

За да се обезпечи бързият ремонт на чешмите, от " Градини и паркове " са наели компания, която да реагира незабавно при подаване на сигнал. Само за последната седмица са ремонтирани 15 чешми.

От общинското дружество приканват жителите да пазят, а в случай че станат очевидци на вандалски прояви, неотложно да се обадят на тел. 112. Апелират и към притежателите на домашни любимци да не позволяват кучетата си да пият вода непосредствено от чешмите, предопределени за хората.

1. Чешмите против " Афредо " и паркинга на " Тримонциум " са по плана за реконструкцията на площад " Централен ". Тези чешми са купувани от Съединени американски щати и от " Градини и паркове " не съумяват да намерят истински аварийни елементи, с цел да ги ремонтират. Търсят се подобаващи за ремонта елементи, налични на българския пазар.

Чешмите могат да бъдат сменени с други, по-лесни за поддържане, единствено с позволение на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), защото планът за площада е съгласуват и утвърден от тази институция.

2. В началото на Цар Симеоновата градина откъм пощата, сред шадраван Рибарчето и шадраван Деметра - едната чучурка не работи

Другият чучур на чешмата " Кобилицата " не работи, тъй като вътрешната му част е спукана. За да се направи ремонт би трябвало да се изкърти целия пиедестал, в това число и художествения орнамент. Работата е доста комплицирана. От " Градини и паркове " търсят компания, която след ремонта да възвърне орнамента.

3. Чешмичката пред паметника на Васил Петлешков в Цар Симеоновата градина

Чешмата е от подаяние. След многочислени вандалски прояви донорите са поискали да бъде спряна. От години тя не работи, само че се обмисля вид още веднъж да бъде пусната, откакто се ремонтира и подмени канализацията.

4. " Ритонът " пред централни хали

Открадната е топка, която пуска чешмата. Никъде сега няма такива топки. Обмисля се краткотраен вид, който да се осъществя до дни.

5. Чешмичката в Дондуковата градина, сред Дома на младоженците и някогашния Дом на новороденото

Разбита е, само че следва ремонт. За задачата ще бъде ангажирана тежка техника, с цел да реалокира фундамента, който съставлява тежаща към 2 тона канара. Там ще се сменя канализацията. Ще се употребяват по-широки тръби, с цел да се предотврати запушването.

Навсякъде, където се вършат огромни поправки, включващи и замяна на канализация, се инсталират по-широки тръби.

6. Каменната чешма от 1933 година на централната алея на Бунарджика

Снощи завърши ремонтът ѝ. От през днешния ден чешмата работи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР