В началото на тази седмица бяха повдигнати първи обвинения, свързани

...
В началото на тази седмица бяха повдигнати първи обвинения, свързани
Коментари Харесай

Руската рецепта за промиване на мозъка - много ефективна през социалните мрежи

В началото на тази седмица бяха повдигнати първи обвинявания, свързани с огромното следствие в Съединени американски щати за възможна съветска интервенция в американските президентски избори. Най-известното към този момент име под прицела на американското правораздаване е Пол Манафорт, някогашният началник на предизборния щаб на Доналд Тръмп. Обвинението обаче не касае случай на директна интервенция на Москва, а де факто укриване на заплащания за милиони за лобизъм в интерес на някогашния украински президент Виктор Янукович, който беше сериозен съдружник на режима в Русия. Тепърва се чакат и вероятно по-сериозни обвинявания, непосредствено свързани с интервенция на Кремъл.
По отношение на съветската интервенция тази седмица в Съединени американски щати се появи и историята по какъв начин се основава ефикасен трол, влияещ в голяма степен на публичното мнение. Историята е на (уж) американската блогърка Джена Ейбрамс и е описа от The Daily Beast.
От няколко години насам Ейбрамс е звезда в Twitter. В пика на славата си тя е следвана от 70 000 души. Нейни постове в микроблог мрежата биват представени от десетки западни медии, измежду които личат имена като BBC (британската медия прави публикация на база пост на Джена за това дали дамите би трябвало да се бръснат под мишниците), CNN, The Washington Post, USA Today, The Independent, The Observer, Business Insider, Huffington Post, The Daily Mail, France 24, Sky News, BuzzFeed, даже Yahoo Sports ! А повода е, че постовете на Ейбрамс обгръщат всевъзможни тематики и се споделят и харесват от хиляди.
Ейбрамс стартира " кариерата си " през 2014 година като " цапната в устата " и извънредно откровена американка. Първоначално тя не визира политически тематики, а триумфът ѝ като " водач на мнение " най-добре бива обрисуван от публикация на Brit & Co през март 2016 година, отдадена напълно на неин пост в Twitter, в който тя срутва Ким Кардашиян, тъй като американската " риалити " звезда си е направила голо селфи. Туитове на Ейбрамс постоянно участват в публикации вид " 15-те най-смешни туита на седмицата ".
След като построява избрана известност, Ейбрамс почва да намесва в постовете си и тематики, които са свързани с политика. " За тези, които ненавиждат флага на Конфедерацията. Знаете ли, че знамето и гражданската война в Съединени американски щати не са били поради робството, а поради парите ", написа Ейбрамс в профила си през април 2016 година. Туитът бързо става вайръл, като провокира купища отговори и отзиви – с доказателства срещу думите, както и с " излияния " в отбрана на Ейбрамс. Дори ръководителят на администрацията на Белия дом по това време Джон Кели отвръща на тезата на Ейбрамс, потвърждавайки, че гражданската война в Съединени американски щати е можела да бъде избегната, в случай че е имало повече предпочитание за компромис сред Севера и Юга . А Ейбрамс продължава в сходен дух – с голям брой постове, развивайки хитроумно тезата, че сегрегацията ще помогне „ Америка да стане още веднъж велика “. Тя даже пуска туит, отдаден на някогашния шеф на ФБР Джеймс Коми и показанията му пред Конгреса, в който твърди, че Коми е споделил, че Хилари Клинтън е измамник.
Дотук добре – само че Ейбрамс в действителност не е действителен човек. Или най-малко не американка. Джена Ейбрамс е профил, основан от Internet Research Company, по-известна като " фабриката за тролове " в Санкт Петебург. Доказателства за това са дадени от Twitter в границите на следствието на Конгреса за съветската интервенция в американските президентски избори. Профилът, естествено, към този момент е история.
Наследството на Ейбрамс обаче продължава да живее. Пример е изявление на американската актриса Розан Бар, която има награди " Еми " и " Златен глобус ". Бар взаимства по-ранен туит на Ейбрамс, която приканва същинската същина на " общите врагове " да бъде разкривана - че те са " педофили ".

#vampires r dems repubs libertarians indies greens, black white yellow red-all religions theyR #PEDOPHILES.
— Roseanne Barr (@therealroseanne) February 17, 2017
Дори някогашният американски дипломат в Русия Майкъл Макфауъл е влизал в диалози с Ейбрамс – с цел да опровергава тезите ѝ. Какъв ли е бил резултатът върху хората, видели тези " диалози " - сигурно няма по какъв начин да бъде измерен. Но е неоспорим – във образуването на отзиви и позиции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР