В началото на септември Бранко се качва на директен полет

...
В началото на септември Бранко се качва на директен полет
Коментари Харесай

Руснаците вербува сръбски доброволци за войната в Украйна

В началото на септември Бранко се качва на пряк полет от Белград до Москва. След няколко дни в съветската столица Бранко, дружно с още трима сръбски жители, е откаран в център за  набиране на военнослужещи  в Красногорск, град в покрайнините на Москва, където групата подписва контракт с съветските военни.

" Всичко мина доста бързо; за един ден станах боец на Русия... Сега очаквам да ме изпратят в Украйна ", споделя Бранко в замяна на текстове в Telegram, като желае анонимност, с цел да може да приказва свободно.

Бранко, което не е същинското му име, е част от последния блян на Москва да набира сърби, които да се бият за съветската войска в Украйна, защото Кремъл се пробва да попълни своите сили, изтощени от 18-месечните боеве.

Въз основа на разкази на двама сръбски бойци, пътували до Русия, както и на изминал лист с набрани сърби, " Гардиън " откри, че съветските управляващи наподобява са възнамерявали да наберат   стотици  сръбски жители, с цел да подсилят армията.

От началото на войната в Украйна Москва вкара редица закони, с цел да притегли непознати жители в редиците си. По време на среща по въпросите на сигурността малко откакто войските му навлязоха в Украйна,  Владимир Путин  заяви, че Кремъл би трябвало да оказва помощ на хора от чужбина, които възнамеряват да се бият на страната на Русия.

Оттогава съветският водач подписа заповед, с която понижи минималната дълготрайност на договорната военна работа за чужденци от пет на една година и предложи ускорено набиране на неруски бойци.

Сърбия, която е претендент за участие в Европейски Съюз от 2012 година, се бори да балансира сред исторически околните връзки с Русия и устрема за интеграция в Европа, а напрежението се изостри от войната в Украйна, където доста сърби симпатизират на Русия.

Проруските настроения  са изключително мощни измежду сръбските ултранационалистически групи, които проведоха редица манифестации в поддръжка на Москва след началото на войната в Украйна.

Въпреки че броят на вербуваните досега сърби не наподобява задоволително забележителен, с цел да има осезаема смяна на бойното поле, дейностите на Москва рискуват да изопнат връзките ѝ със Сърбия, един от дребното ѝ съдружници на Запад.

Ръководител на схемата за набиране на сръбски военнослужещи - проект, който наподобява е бил създаден през лятото - е Давор Савич, сърбин, който е прекарал години в сражения като част от първото навлизане на Русия в Украйна през 2014 година

Савич е свързван и с паравоенната група " Вагнер ". Информационното издание " Фонтанка " заяви, че преди този момент той се е сражавал в Сирия с " Вагнер ". Два източника, близки до паравоенната формация, потвърдиха пред " Гардиън " предходното присъединяване на Савич.

В изявление на 21 август с известния прокремълски ефирен водещ Владимир Соловьов Савич приказва намерено за това по какъв начин е бил подложен отпред на поделение от сръбски жители в Украйна.

" В момента публично подписваме контракт с съветското министерство на защитата. Войниците минават през службата за военна регистрация и набор в Красногорск ", сподели той, описвайки детайлности, които съответстват с описа на Бранко за вербуването. След в допълнение образование момчетата се изпращат в Луганското направление ", добави Савич, визирайки източния украински район, който е една от основните цели на Путин.
По време на изявлението до Савич седеше различен сърбин, Деян Берич, който описа на Соловьов, че сръбските бойци са се присъединили в състава на съветската 106-та въздушнодесантна дивизия.

" Когато Владимир Владимирович Путин позволи на чужденците да дойдат, аз направих проект по какъв начин ще се случи всичко и се обърнах към моя военачалник ", сподели Берич, акцентирайки Савич. " Момчетата идват, ние ги посрещаме, след което те незабавно отиват в службата за военна регистрация и набор и подписват контракт ".

" Повечето от задграничните доброволци в съветската войска са от Сърбия ", добави той.

Берич, кокалест мъж с дълга черна коса, преди този момент е давал изявленията за съветски държавни медии, в които е описвал по какъв начин от 2014 година се е сражавал като част от проруската самопровъзгласила се Донецка национална република в Украйна.

Изглежда, че съветските чиновници координират от близко процеса на набиране на личен състав.

Рускоезичната работа на Би Би Си, която предходната седмица първа заяви за  сръбската схема  за набиране на военнослужещи, съобщи, че е получила частен запис на среща сред Савич и неназовани длъжностни лица в Москва, на която сърбинът споделя, че възнамерява да набере до 1000 сръбски жители, които да образуват личен батальон като част от 106-та въздушнодесантна дивизия.
Руското министерство на защитата не беше намерено незабавно за коментар.

Точният брой на сърбите, които са подписали контракт с съветската войска, остава неразбираем.
Orden Respubliki, съветска антивоенна група за разкритие, показа с " Гардиън " лист, съдържащ 13 сърби, за които се оповестява, че са подписали  контракт с съветската войска  от септември насам. Двама от 13-те мъже, посочени в листата, в това число Бранко, дадоха отговор на молбите за коментар от страна на " Гардиън ".

" Досега сме  около 60-70 индивида ", споделя един от сърбите в листата, който също е пътувал от Сърбия до Москва през септември, като прибавя, че е подписал със " 106-та въздушнодесантна дивизия ".

Мъжът съобщи, че е решил да се причисли към съветската войска по " идеологически аргументи ", а доходните военни хонорари са играли " второстепенна роля ".

Кампанията за набиране на военнослужещи рискува да укрепи напрежението сред Москва и Белград. През януари предходната година президентът на Сърбия Александър Вучич реагира яростно по националната телевизия, откакто съветски новинарски видеоклип твърдеше, че демонстрира сръбски доброволци, които се образоват да се бият дружно с войските на " Вагнер " в Украйна.
" Защо вие, от Вагнер, викате някого от Сърбия, откакто знаете, че това е срещу нашите правила? ", сподели президентът, визирайки закона, който не разрешава на сърбите да вземат участие в спорове в чужбина.

Сръбският министър на отбраната  Милош Вучевич също  предупреди  сърбите да не се причисляват към съветските редици. Оттогава повече от две дузини сръбски националисти са подведени под отговорност.

Виктор Заплатин, съветски деец от войната, който вербува сръбски доброволци за присъединяване в сраженията на страната на проруските сили в Украйна през 2014 година, съобщи, че сръбските управляващи са се разправили с бойците, които отиват в Русия.

" Рискът от наказателно гонене за тези, които са отишли в Русия и са се върнали в Сърбия, е доста висок ", сподели Заплатин. " В Русия постоянно е имало доброволци от Сърбия. Това значи, че и в този момент има доброволци там, само че броят им и в какво качество вземат участие и служат е организационна загадка ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР