В началото на миналата седмица собственикът на Гранд хотел България

...
В началото на миналата седмица собственикът на Гранд хотел България
Коментари Харесай

Как няма да бъде надстроен "Гранд хотел България"

В началото на предходната седмица притежателят на " Гранд хотел България " в София изпрати в районната община " Средец " план, който остави усещане, че сградата-паметник на културата ще бъде надстроена. Това обаче напълно не е по този начин, споделя пред " Дневник " проектант Цветан Петров, чието студио " Иво Петров Архитекти " е изготвило плана.

Петров споделя че, намесата им е обвързвана с реорганизация на съществуващите две гипсови постройки на покрива на хотела, като " безусловно внимателно " се промени типа им, само че без да се надстрояват. Според архитекта те са били употребявани като спални пространства за личния състав в годините, в който хотелът е функционирал. " Това, че са прибрани по-назад от линията на фасада и се виждат единствено от небето, демонстрира, че проектантите на постройката не са ги считали за значима част от нея ", сподели Петров.

 Визуализация на плана за постройката на
© Иво Петров, "Иво Петров – архитекти "

Визуализация на плана за постройката на " Гранд хотел България "

Да върнем блясъка

Сградата на " Гранд хотел България " е издигната през 30-те години на ХХ век по план на архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов и е в жанр " Баухаус ". " За нас, архитектите, това е доста значима постройката, тъй като е знак на модерния жанр в България и няма да съм аз този, който ще я скапе ", твърди Цветан Петров. По думите му огромното предпочитание на притежателя - Мирослав Печев, който го купи през 2016 година, е " Гранд хотел България " да проработи още веднъж, " с оня искра, с който е бил прочут ".

" Хотелът би трябвало да получи 5 звезди, колкото заслужава ", споделя Петров и изяснява, че за тази цел той би трябвало да се снабди с още най-малко 20 стаи, съществуващите да бъдат разширени, както и да бъде изработен паркинг. " Ако единствено реконструираме хотела, той ще получи най-вече 3 звезди или ще бъде хостел ", разяснява архитектът.

Какво се планува

Проектът на " Иво Петров Архитекти " обгръща целия имот на " Гранд хотел България ", в който попадат постройката на хотела, концертната зала " България ", по която няма да се прави нищо, и празния терен до нея. Фасадата на хотела ще бъде почистена, интериорът непокътнат и реновиран с истински детайли. Виенската сладкарница, ресторантът и бирхалето в подземието ще бъдат възобновени. Задната страна и двора на хотела също ще бъдат ремонтирани, тъй като сега са в извънредно тежко положение, изяснява Цветан Петров.

 Задната част на
© Иво Петров, "Иво Петров – архитекти "

Задната част на " Гранд хотел България "

В незастроения все още терен от към улица " Аксаков " ще бъде издигната 5-етажна постройка, в която ще има 20 стаи за непрекъснато настаняване. Построяване на тази постройка се планува от настоящия обстоен организационен проект за имота, утвърден преди няколко години и предоставен от Столичната община. По думите на Цветан Петров тя ще в " духа на постройките към нея " като ще " наподобява оптимално доста като хотела, с цел да може да се прави образната връзка с него ". Под нея ще има паркинг за коли на две равнища.

Кой бърза да каже " не "

Срещу плана за реконструкцията се оповестиха кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на културата Боил Банов. И двамата споделят мнението, че надстрояване не би трябвало да се позволява, а намесата по постройката би трябвало да бъде " допустимо най-консервативна ".

Според Цветан Петров

тези отзиви са прибързани

и се дължат на обстоятелството, че " в България институциите и жителите са извънредно изплашени " от многото неприятни намеси по сгради-паметници на културата, като да вземем за пример съборената през април " Двойна къща ", и " осветени от медиите образци за корупция ".

 Цветан Петров
© Цветелина Белутова, Капитал

Цветан Петров " Иво Петров Архитекти "

По тези аргументи в този момент институциите като че ли споделят " стопираме да вършим каквото и да е ", още преди плановете да са били показани пред обществото, изяснява Петров. Според него по този метод се стига до сегашния миг, в който " явно в София е по-лесно да събориш една сграда-паметник на културата и да построиш нещо на нейно място, в сравнение с да направиш каквото и да било друго по нея ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР