В началото на миналата година Intel обяви намеренията си да

...
В началото на миналата година Intel обяви намеренията си да
Коментари Харесай

Intel се отказа от придобиването на Tower Semiconductor и ще заплати неустойка в размер на 353 млн. долара

В началото на предходната година Intel разгласи желанията си да закупи израелския производител на чипове Tower Semiconductor за 5,4 милиарда $. Днес обаче софтуерният колос съобщи в изказване, че се отхвърля от плануваната договорка.

Тази информация бе споделена през днешния ден от Reuters и Bloomberg, които се позоваха на лични канали за приемане на данни. Официално представители на Intel потвърдиха, че договорката с Tower Semiconductor се е провалила заради липса на утвърждение от антитръстовите органи. Съобщава се, че заради тази обстановка, Intel ще заплати на Tower Semiconductor наказателна клауза в размер на 353 милиона $. Смята се, че главният претекст на Intel за договорката по-рано е бил да получи достъп до потребителската база на Tower Semiconductor, което би разрешило на корпорацията да разшири бизнеса си за произвеждане на чипове. По отношение на технологиите Tower нямаше какво изключително да предложи на Intel, защото последната употребява доста по-напреднала литография.

Главният изпълнителен шеф на Intel Патрик Гелсингер настояваше за договорка и през последните няколко месеца 2 пъти посети Китай, където се срещна за диалози с длъжностни лица, отговарящи за антитръстовото контролиране. Миналия месец шефът на Intel съобщи, че компанията ще продължи да влага в договорния си бизнес, без значение дали договорката за закупуване на Tower Semiconductor бъде финализирана. Акциите на последната поевтиняха до 34 $ за брой на фона на тази вест, което е видимо по-ниско от курса, очакван в договорката – на 53 $ за акция. Формално Intel би могла да удължи изискванията за разглеждане на договорката, само че в случай че имаме вяра на последната информация няма да го направи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР