В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев поиска съдът

...
В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев поиска съдът
Коментари Харесай

Пламен Киров посочи до какво могат да доведат записите от СРС-та на президента

В началото на месеца основният прокурор Иван Гешев изиска съдът да каже какво тъкмо е държавна измяна и до каква степен се простира имунитетът на президента. По-късно се появиха записи от СРС-та, в които мъж, за който се допуска, че е Румен Радев разисква метода, по който се проверява назначението на брачната половинка му във военновъздушните сили.

Бившият парламентарен арбитър Пламен Киров не счита, че има учредения президентът да носи наказателна отговорност, в случай че става въпрос единствено за публикуваните записи.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че държавната измяна постоянно е закононарушения, само че се борави с наказателно-правни понятия, които не кореспондират на това, което може да извърши един държавен глава.
"Изправени сме пред това да гадаем какво тъкмо е станало, тъй като никой не споделя цялата информация. Не може да бъде разкрито всичко, не е ясно и каква незаконна активност се проверява. Не става тъкмо ясно каква е компанията, кои лица са разследвани. Слушани са едни лица, едни телефонни диалози, внезапно се намесва частен диалог с гласа на президента. Става въпрос за произвеждане на КПКОНПИ ", разяснява Киров.

В студиото на "България заран " той означи, че чака тълкователното решение на магистратите по запитването на основния прокурор да отнеме 4-5 месеца.

"В България има недосегаеми хора. Народните представители не дават отговор наказателно за своите изявления и гласувания в Народното събрание. Могат ли с гласуванията си да правят закононарушения? Могат да разпалят нападателна война ", разясни Пламен Киров.

Според него няма нужда от промени в Конституцията, касаещи имунитетите на държавниците ни. Киров означи, че тя не е съвършена в някои свои елементи, само че по думите му с всяко нейно изменение решаваме някои промени, само че пораждаме други такива.

"Имунитетът съставлява привилегия на длъжностни лица, които не носят отговорност, каквато носят всички останали жители. В предишното са имали учредения. Евентуално би могла да се резервира само тяхната цялост, като тя не бъде безспорна, само че да отпадне тяхната неотговорност ", акцентира някогашният парламентарен арбитър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР