В началото на месец януари 2024 г. Apple започна да

...
В началото на месец януари 2024 г. Apple започна да
Коментари Харесай

Apple започна да изплаща на своите клиенти в САЩ по $97,12 в рамките на съдебното дело за забавянето на iPhone със стари батерии

В началото на месец януари 2024 година Apple стартира да изплаща по 97,12 $ на всеки потърпевш и удостоверил обстоятелството на закъснение клиент в Съединени американски щати в границите на съглашение по групов правосъден иск против компанията за умишленото закъснение на iPhone с по-стари акумулатори.

Общият размер на компенсационните заплащания от страна на Apple възлиза на 310 до 500 млн. $, с включването на адвокатските възнаграждения. В материалите за съда се споделя, че изплащането на всеки клиент ще варира от 25 до 500 $ според от броя на ищците. В последна сметка Apple се споразумя за 97,12 $ след разбор на подадените документи.

През 2017 година против Apple беше заведено групово правосъдно дело. Тогава компанията удостовери, че iOS забавя работата на по-старите модели iPhone. Apple се извини за дейностите си и предложи нови акумулатори на притежателите на устройствата. В същото време компанията твърдеше, че забавянето е било сякаш насилствена мярка, с цел да се предотврати непредвиденото изключване на смарт телефоните при осъществяване на избрани задания. Apple вкара новата система за ръководство на зареждането в iOS 10.2.1, само че в началото не загатна смяната в напътствията към версията на актуализацията. След това Apple се извини за неналичието на бистрота по отношение на тази обстановка със софтуерната версия и краткотрайно понижи цената за замяна на батерията на iPhone на 29 $ през 2018 година

През 2020 година страните реализираха съглашение за споразумяване на разногласието. В груповия иск са взели участие общо към 3 милиона ищци. В продължение на три години ищците и Apple преговаряха за размера на компенсацията. Американските притежатели на iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus и iPhone SE, които са се включили към правосъдния иск преди 6-ти октомври 2020 година, ще си получат заплащанията.

В материалите към правосъдния иск се споделя, че изплащането на един консуматор ще варира от 25 до 500 щатски $, според от броя на ищците. Но в този момент броят на засегнатите е конкретизиран и сумата е закрепена. Като цяло компанията ще заплати сред 310 и 500 млн. $, в това число адвокатските възнаграждения. През октомври 2023 година Апелативният съд на Съединени американски щати за Девети окръг отхвърли последното допустимо обжалване на правосъдния развой от страна на Apple, а датата на влизане в действие на съглашението за споразумяване на разногласието остана същата – 6-ти ноември 2023 година Въз основа на графика, посочен в Споразумението за споразумяване на разногласието, се очакваше Apple да стартира всеобщите заплащания от януари 2024 година Администрацията на уеб страницата, основан за споразумяване на правосъдното дело, прикани засегнатите клиенти да проявят самообладание и да изчакат заплащанията на Apple.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР