В началото на месец септември в град Пловдив се проведе

...
В началото на месец септември в град Пловдив се проведе
Коментари Харесай

Възпитаник на ОДК – Силистра с нова участие в научен форум

В началото на месец септември в град Пловдив се организира 22 Международен конгрес на Карпато – Балканската геоложка асоциация (CBGA).

По време на конгреса учени – геолози от Европа, Азия и Африка показаха своите научни проучвания в региона на геологията. С провеждането на 22-ия конгрес, Карпато-Балканската геоложка асоциация отбелязва 100-годишнината от основаването си. CBGA 2022 има за цел да събере геолозите от Югоизточна Европа с сътрудниците им от целия свят за среща, обхващаща всички дисциплини на науките за Земята. Конгресът е конгрес, където учените могат да показват и разискват последните си резултати и да дискутират хрумвания за взаимни трансгранични фундаментални и приложни проучвания, за образование и специализация в Карпато-Балканският район и отвън него.

По покана на експерти от Геологическия институт на Българска академия на науките в конгреса взе присъединяване и Мохаммад – Мурад Рашад Халвани от Екоклуб „ Пеликан “ от ОДК Силистра. Той бе най- младият участник в този влиятелен конгрес. Мурад имаше опцията да показа свои изследвания за седиментите в река Дунав. Своите проучвания той осъществя в партньорство със експерти от разнообразни институти на Българска академия на науките – Института по обща и неорганична химия и Геологическия институт. Съвместно с тях той взе участие в работата по план СИМОНА, касаещ качеството на седиментите като среда на живот по поречието на Долен Дунав.

След представянето на отчета си, Мурад получи поздравления от доста участници в конгреса за смелостта си да взе участие в подобен теоретичен конгрес, а също по този начин получи и предложения за бъдещи взаимни планове. Сред поздравилите го бе професор Ирена Пейчева от Геологическия институт на Българска академия на науките и доцент Георги Железов – наш съгражданин и победител в първия Екофорум „ Сребърна “ през 1992г.

Мурад изрича своите благодарности на професор Диана Рабаджиева от Института по обща и неорганична химия и доцент Златка Милаковска от Геологическия институт за оказаната помощ при реализирането на научното му изследване.

Мурад продължава работата с по плана и ще го показа на идни надпревари и състезания. Да му пожелаем триумф!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР