В началото на месец ноември стартира програмата за енергийна ефективност

...
В началото на месец ноември стартира програмата за енергийна ефективност
Коментари Харесай

Кандидатстването за саниране на блокове започва от ноември

В началото на месец ноември започва програмата за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания в страната. Над 1,4 милиарда лева от Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат вложени в санирането на здания с най-малко 4 независими жилища и повече от един притежател във всички 265 общини на страната, а процедурите ще се ръководят от общинските администрации. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с управлението на Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/.

 

Акцентите в програмата бяха показани от заместник-министър Десислава Георгиева и Добромир Василев – шеф на дирекция „ Жилищна политика “. В срещата участваха ръководителят на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов, заместник-председателите на сдружението Донка Михайлова – кмет на община Троян, и Иво Димов - кмет на община Димитровград, изпълнителният шеф Силвия Георгиева и други, заяви Министерството на районното развиване и благоустройството.

Министър Шишков осведоми, че до края на седмицата за публично разискване ще бъде оповестен пакетът документи по програмата, в това число заложените критерии и условия. „ Общините ще имат огромна роля при осъществяването на плановете за саниране. Смятам, че локалните управляващи, като най-близки до хората, ще бъдат доста потребни и гъвкави при осъществяването на ограниченията. Процедурата ще стъпи на положителния опит от Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания “, акцентира арх. Шишков.

Предвижда се поддръжката за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд да протече на два стадия. При първия ще може да се кандидатства до 31.03.2023 г, като сдруженията на притежателите ще получат безплатно 100% от средствата за саниране. Вторият стадий за кандидатстване ще продължи до 31.12.2023 година, като утвърдените жилищни здания ще получат 80% безплатна финансова помощ от проекта, а останалите 20% ще са за сметка на притежателите.

Зам.-министър Десислава Георгиева осведоми, че възможни за саниране ще са стабилно градивни здания - блокове или блок секции, проектирани преди 26 април 1999 година, без значение от типа строителство. Собствениците ще са задължени да записват съдружие с минимум 67% единодушие за присъединяване в програмата, както и 100% единодушие за осъществяване на строително-ремонтните действия. Всяко съдружие ще би трябвало да изготви за своя сметка механически паспорт на постройката, както и енергийно проучване. „ Нов миг в програмата е, че ще възстановим разноските за тези документи на сдруженията, с които сключим контракти за саниране, тъй че на процедура всички действия ще бъдат покрити от безвъзмездната помощ от Европейски Съюз “, означи зам.-министър Георгиева. Блоковете, които не съумеят да се класират за присъединяване в програмата няма да могат да си възвръщат разноските за механически паспорт и енергийно проучване. Освен наложителните проучване за енергийна успеваемост и паспорт, сдружението ще би трябвало да подписа и партньорски контракт със съответната община и да бъде направена индикативна количествено-стойностна сметка.

Заместник-регионалният министър акцентира, че няма да има преимущество за притежателите на сдружения, които са подали документи за присъединяване по Националната стратегия за енергийна успеваемост и ще би трябвало да аплайват отначало, подавайки всички изисквани документи. Георгиева добави, че аргументите за това са другите условия за реализиране на енергиен клас по Плана за възобновяване и резистентност по отношение на изискванията по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Всички здания, които ще бъдат подкрепени по новата стратегия би трябвало да реализират енергиен клас „ B ” и най-малко 30% спестявания на първична сила.

Сред дейностите, които ще са възможни, са замяна на дограми, монтаж на топлинна изолираност по стени, покриви, подове, монтиране на възобновими енергийни източници. Няма да се финансира подмяната на асансьори, само че ще са възможни системи за оползотворяване на силата от възобновими енергийни източници, ремонт или замяна на отоплителни, охладителни и вентилационни системи в общите елементи на постройката, подмяна на отвесните отоплителни системи с хоризонтални, ремонт на електрическите системи в общите елементи и монтаж на енергоспестяващо осветяване, системи за автоматизирано осветяване и отопление на постройките и други Допустими за финансиране ще са също съпътстващите строително-монтажни действия в хода на осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост и възобновяване на общите елементи, както и за възобновяване в първичния тип на собствеността на хората, която е нарушена при монтирането на дограма или други за премахване на местни недостатъци и повреди, ремонт на пожарна техника, мълниезащитата на постройките, обезпечаване на налична архитектурна среда и други Няма да се финансират действия като отвесна планировка на постройките, ремонт на ВиК системите, обзавеждане или промяна на отоплителните уреди на жилищата.

По програмата ще бъдат избрани референти цени, които да бъдат следвани при подготовката на бюджетите на плановете.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР