В началото на месец май трите мечета, които бяха намерени

...
В началото на месец май трите мечета, които бяха намерени
Коментари Харесай

Майката на малките изгубени мечета е все още в неизвестност


В началото на месец май трите мечета, които бяха открити край Доспат, ще бъдат изпратени в Център за диви животни в Гърция. Те бяха избавени след акцията на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян и фондация „ Четири лапи “ и бяха настанени в парка за танцуващи мечки „ Белица “.

До през днешния ден поставените фотокапани на мястото, където в събота бяха открити мечетата, не са снимали мечка, оповестяват от районната екоинспекция в Смолян. Няма постъпила друга информация, която изрично да потвърди, че майката на мечетата е наоколо, прецизират специалистите.

При ежедневния теренен обход са видяни голям брой следи от мечки, като за едни от тях може да се допусна, че са на майката. Констатирани са покрай мястото, където са открити дребните, и като размер дават отговор на женски субект.

Открити са и други следи на мечка с две дребни, както и на още два екземпляра, като по размера на следата може да се допусне, че са мъжки.

Липсата на безапелационни доказателства – фотоси от фотокапаните, показващи както индивида, по този начин и интервалите на интензивност и държание, и съществуването на други мечки, в това число на друга майка и мъжки, излагат на доста висок риск дейностите по връщането в природата на дребните мечета, прецизират от РИОСВ-Смолян.

Има действителна заплаха, даже в случай че екземплярът с откритите следи е майката, тя да не припознае мечетата, заради обстоятелството, че са пипани от хора. Друга заплаха е при оставянето им те да бъдат открити първо от друго животно – друга мечка или вълк.

Откритите в събота мечета бяха признати в парка за танцуващи мечки край Белица, стопанисван от „ Четири лапи “ и фондацията на Бриджит Бардо, където за тях се поставят профилирани грижи. По данни на експертите в парка мечетата се хранят обикновено и към този момент преодоляват напрежението от скупчването на доста хора.

Тъй като животните са сполучливо захранени с козе мляко и тяхната акомодация протича безпроблемно, мнението на експертите е, че връщането на мечетата в естествената им среда крие съществени опасности за тяхното оцеляване.

В тази връзка е преценено, че дивите животни би трябвало да получат грижи в Център за диви животни в Гърция, което ще стане със съдействието на фондация „ Четири лапи “. Там мечетата ще бъдат отгледани с минимално човешко влияние, което ще спомогне за сполучливо съставяне на самостоятелни витални рефлекси, позволяващи оцеляването им в естествена среда.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР