В началото на месец август в джаз столицата на Балканите

...
В началото на месец август в джаз столицата на Балканите
Коментари Харесай

Международният джаз фестивал в Банско става на 20 години

В началото на месец август в джаз столицата на Балканите – Банско, още веднъж ще можем да чуем едни от най-талантливите музиканти. Международният джаз фестивал Банско към този момент се е наложил като обичаен празник на музиката. 2017 година обаче е специфична за него, защото фестивалът ще отпразнува своя 20-годишен празник.

По думите на основателя и уредник на фестивала доктор Емил Илиев концепцията за него се е зародила още при започване на 90-те години на предишния век. Първото издание на Международен джаз фестивал Банско се организира през 1998 година Оттогава постоянно при започване на месец август музиканти от целия свят дават неповторимата опция на жителите и гостите на град Банско да се насладят на магическите ритми на джаза. През 2002 година фестивалът намира и своя приближен сътрудник, трансформирал се в негов общоприет спонсор, в лицето на Fibank (Първа капиталова банка).

Мнението на почитателите на стойностната музика е, че джаз фестивалът в Банско е най-голямото лятно музикално събитие в България, отдадено на джаза. В програмата на юбилейното издание тази година участват стилове и групи, представящи съвсем всички посоки в жанра. Посетителите на фестивала ще могат да чуят групи и реализатори от Германия, Англия, Франция, Италия, Съединени американски щати, Швейцария, Македония и други.

Сред родните звезди, които ще се качат на сцената, са Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Васил Петров, а също по този начин и групите Sentimental Swingers и Big Band Благоевград. Част от забавните имена от задграничната сцена, които могат да бъдат чути в Банско, са Аксел Цвингенбергер, който е един от най-популярните буги реализатори в света, Патриция Лакуидара, Ян Детвилер и холандската саксофонистка Кенди Дълфър.

Добрата вест за всички е, че посредством поддръжката на Първа капиталова банка концертите са със свободен вход и ще започват от 5 август в 19 часа на площад „ Никола Вапцаров” в град Банско.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР