В началото на май основателят на Lessonly – компания, която

...
В началото на май основателят на Lessonly – компания, която
Коментари Харесай

ИТ фирми дават по седмица почивка за възстановява от прегарянето


В началото на май създателят на Lessonly – компания, която създава програмен продукт за образование – изпраща имейл до всичките си чиновници с ново обвързване. Но то не е обвързване, каквото хората всекидневно получават на работното си място, като да вземем за пример за носене на маски или за ваксини. От работещите е изтънчено всеки да си почива цяла седмица през юли.

Съобщението изненадва екипа на компанията. „ Искахме чиновници, които ни се обадиха и споделиха, че са трогнати, че са откровено признателни, че са имали опция да създадат това “, сподели Меган Джарвис, която управлява екипа на компанията за гении и работи по планирането на почивната седмица.

Lessonly не е единствена. По-рано тази година HubSpot показа нещо, което назовава „ годишна световна седмица за отмора “. Изпълнителният шеф на Гугъл Сундар Пичай разгласи световни дни за „ рестартиране “, които влизат в действие по-късно през годината. Bumble също инструктира своите чиновници да си вземат групова седмица отмора. „ Изминалата година беше значим миг за нас да помислим по какъв начин работим и по какъв начин можем да подкрепим най-добре своите екипи по целия свят “, съобщи президентът на Bumble Тарик Шаукат. „ Става все по-ясно, че методът, по който работим и би трябвало да работим, се е трансформирал. “

За всички тези компании задачата е да предотвратят така наречен прегаряне (бърнаут, от анг. burnout – прегаряне, претоварване). Това е все по-разпространен проблем, който в допълнение се задълбочи от пандемията. През май 2019 година Световната здравна организация публично добави прегарянето към Международната подредба на заболяванията, като го цитира като „ професионален феномен “. След това пристигна COVID-19 и смесицата от дълги часове и огромни упования стартира да се смесва с нов тип стрес, в това число напрежението от гледането на болен човек вкъщи, отдалечена работа и други Сега софтуерните компании намират нови способи да запазят ангажираността на чиновниците си.

„ В софтуерната промишленост, сходно на някои други промишлености, има подобен тип „ почетна значка “, що се отнася до броя на часовете, които сте вложили в работа – това се приема за знак какъв брой съществено приемате работата си, “ споделя Дарси Грутадаро, шеф на Центъра за психологично здраве на работното място във Фондацията на Американската психиатрична асоциация. „ В някои случаи прекъсването на работата на цялата организации е положително решение “.
„ Голямото овакантяване “
За Lessonly вдъхновението за почивната седмица идва, откакто компанията изисква всички нейни чиновници да си вземат почивка през зимата. Когато се завърнали, споделя Джарвис, чиновниците са споделили, че правят оценка високо времето, прекарано със фамилията, и способността да си починат и да се презаредят. „ Видяхме изгодата от зимната ваканция; казахме си, хайде да създадем това и по средата на годината “, спомня си Джарвис.

Лятната почивка дава на чиновниците на Lessonly друга опция да се освободят от напрежението, има вяра Джарвис.

Може би ходът се е оказал напълно своевременен. Приблизително 4 милиона американци са напуснали работата си единствено през юли, съгласно Бюрото по трудова статистика. Явлението е наречено „ огромното овакантяване “. Това не се дължи напълно на прегаряне от работа, несъмнено, само че сигурно не оказва помощ за задържането на чиновниците. Според изследване на Gallup, работещите, които са в положение на прегаряне, са съвсем три пъти по-склонни да си потърсят друга работа. И когато прегорял чиновник напусне работата си, това коства скъпо на компанията. Gallup пресмята, че промяната на един служащ изисква запаси, равни на половината до два пъти повече от заплатата на въпросния чиновник. Работниците, които са изгубили мотивацията си за работа, костват не по-малко. Според Gallup те могат да костват на фирмите до 18% от заплатата на служащия – което се дължи на загубата на продуктивност.

Тогава остава въпросът: до каква степен е ефикасна една седмица отмора за справяне с прегарянето?

Според Дъг Менин, професор по клинична логика на психиката в Колумбийския университет, този метод е по-скоро краткосрочно решение. Но той споделя още: „ Ако не спите и работите доста и сте изтощени, опцията за презареждане може да бъде потребна ”.

Грутадаро от фондация APA признава, че не всеки бизнес може да си разреши лукса да си даде цяла почивна седмица на всичките си служащи. Но, по думите му, „ в случай че можете да си вземете една седмица отмора като бизнес и по-късно да получите цената на почивката във тип на преданост и продуктивност – и успеваемост – на чиновниците, това наподобява си заслужава инвестицията ”.

Ключово предизвикателство за бизнеса, който желае да даде седмица отмора, може да бъде балансирането на отворилото се свободно време с условията на клиентите и с поставените цели за продуктивност. За Lessonly това е решено посредством обмисляне. „ Ако желаеме да си вземем отмора, това оказва въздействие върху нашите клиенти “, сподели Джарвис. „ Така че трябваше да създадем крачка обратно и да помислим: по какъв начин да дадем отмора, без да сложим клиентите си в мъчно състояние? “

Ключът е в това да се даде на мениджърите и на отделите задоволително време, с цел да преценяват по какъв начин могат да се оправят със своите артикули и клиенти през времето на почивката. “Ние не сме решили това една или две седмици, преди да го създадем. Решавахме го задоволително дълго време, с цел да позволим на мениджърите и отделите да схванат по какъв начин да се оправят с всевъзможни потребности от поддръжка ”, сподели Джарвис.

Компанията си слага тримесечни цели, тъй че почивката в средата на тримесечие може да повлияе на целия план. Екипите се твърдят, че могат да поправят плановете си по този начин, че да продължат да извършват задачите си до края на тримесечието. В някои случаи Lessonly изисква от чиновниците да останат в подготвеност за работа при извикване през почивната седмица, осигурявайки им в допълнение свободно време по-късно.

Някои компании, като да вземем за пример HubSpot, към този момент са поели ангажимент да създадат едноседмичната отмора годишно събитие. Lessonly към момента разисква дали може да повтори положителния опит в бъдеще. Фирмата възнамерява да изследва дали даването на този отпуск на чиновниците е било фактически дейно.
Новото нормално
Оценката на тези стратегии е от решаващо значение, споделя Грутадаро. Преди да приложат решение за справяне с прегарянето, организациите би трябвало да имат ясна визия какво в действителност желаят и от какво имат потребност чиновниците. На първо място те би трябвало да създадат оценка на това за какво техните чиновници са стигнали до прегаряне. Нужно е и да да разрешат на тези чиновници да оказват помощ при проектирането на това, което Грутадаро назовава „ ново обикновено “ на работното място. „ Наистина е значимо организациите да разрешат на чиновниците да се усещат като част от вземането на решение по какъв начин да наподобява въпросното ново обикновено “.

В обява в блог на HubSpot мениджърът по културните връзки на компанията Софи Хамерсли споделя, че проектът се основава частично на изследване на компанията. „ В едно скорошно изследване един чиновник на HubSpot го изрази най-добре:„ Неограничената почивка е ужасно нещо, само че още по-добре е да не не прекарваш целия си първи ден след ваканцията в ревизиране на (натрупани) имейли и известия в Slack “, написа Хамерсли.

За да оказват помощ за измерването на ефикасността на стратегиите за отмора против прегаряне, някои компании се обръщат към специфични софтуерни принадлежности за „ уелнес на чиновниците “. Платформи от този тип могат да наблюдават и мерят ангажираността, напрежението и благополучието на работното място. Има и логаритми за машинно самообразование, които могат да плануват скорошното прегаряне. „ Ако имате и исторически данни за текучеството, може да се предскаже кои са хората, за които е най-вероятно да доближат прегаряне и овакантяване на работа “, споделя Хенри Албрехт, основен изпълнителен шеф и създател на Limeade, която създава сходна платформа.

За фирмите, които не могат да си разрешат да предложат една седмица отмора, Грутадаро сподели, че има и други тактики, които работят. Например може да се прибегне до образуване на ресурсни групи за чиновници, фокусирани върху психологичното здраве. Значение получават и стратегиите за поддръжка посредством теле-психично опазване на здравето.

Джарвис предлага на фирмите, които могат да предложат на чиновниците си седмица отмора, най-малко да опитат и да одобряват, че постоянно могат да трансформират курса си въз основа на противоположната връзка на своите служащи. За Lessonly, решението да се концентрира върху благополучието на чиновниците се оказва доста потребно. „ Имах член на екипа, която сподели, че не й се е случвало да има лятна отмора откогато е приключила междинното си обучение “, споделя Джарвис. „ Когато получиш лятна почивка и в действителност можеш през това време да се изключиш от работните тематики и да не мислиш за работа – това е независимост, която е доста ценена – и чиновниците свързват компанията с тази независимост “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР