В началото на март т.г. Министерският съвет прие Национална програма

...
В началото на март т.г. Министерският съвет прие Национална програма
Коментари Харесай

МВнР: България и нейният 80-годишен урок по толерантност

В началото на март т.г. Министерският съвет одобри Национална стратегия със събития и начинания за отбелязване през цялата 2023 година на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война и в памет на жертвите на Холокоста. Патрон на годишнината е президентът на България Румен Радев, а министрите на външните работи и на културата Николай Милков и Найден Тодоров са съпредседатели на Инициативния комитет по отбелязване на юбилея.

В програмата са залегнали и към 50 мероприятия в чужбина. В помощ на финансирането на събитията, планувани зад граница, от бюджета на Министерство на външните работи са заделени повече от 200 000 лева

Дипломатическите и консулските представителства на България ще срещнат задграничната публика с героичните събития, довели до спасяването на над 48 000 живота на наши сънародници от еврейски генезис в най-мрачните времена на Европа. Ще бъдат показани документални изложения и филми, ще се състоят конференции и лекции, в които ще вземат участие изтъкнати имена на българската историография. На интернет страницата на Министерство на външните работи и на задграничните ни представителства ще откриете още информации по тематиката, оповестяват от Външно министерство.

Успоредно с това министърът на външните работи Николай Милков и негови заместници и представители ще вземат участие в събития, отдадени на юбилея в разнообразни градове на България.

Ето единствено част от тях:

• На 9 март т.г. министър Милков ще взе участие в Международната конференция „ Ролята на юристите за спасяването на българските евреи “, проведена от СУ „ Св. Климент Охридски “. Министерство на външните работи е измежду съорганизаторите на форума наред с Посолството на Държавата Израел, Асоциацията на прокурорите в България, Камарата на следователите и Федерацията на ционистите в България.

• Същия ден заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев ще бъде в Кюстендил, с цел да уважи с поредност от мероприятия по самодейност на общината 80-те години от Кюстендилската акция, която взема решение ориста на хиляди евреи.

• Вечерта на 9 март в Музея на София ще бъде открита изложбата „ Еврейската улица – реорганизация “, основана със съдействието на Държавния културен институт при министъра на външните работи.

• На 10 март сутринта министър Милков ще взе участие в Похода на толерантността и мъдростта в София, проведен от Столичната община и Организацията на евреите в България „ Шалом “.

• На обяд на 10 март министърът ще участва на откриването на галерия от президента Радев в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, представяща документални свидетелства за живота на евреите по българските земи, включително и по време на Втората международна война.

• Министър Николай Милков и неговите заместници Костадин Коджабашев и Велислава Петрова ще имат срещи с гостуващи в страната ни във връзка на юбилея евреи от Държавата Израел, от Мексико, с представители на интернационалните еврейски организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР