В началото на годината потребителските цени в България нараснаха за

...
В началото на годината потребителските цени в България нараснаха за
Коментари Харесай

НСИ: Рязко забавяне на януарската инфлация до 1,8% спрямо година по-рано

В началото на годината потребителските цени в България набъбнаха за шести следващ месец, само че при внезапно оттегляне на инфлацията на годишна база от нейния петгодишен връх, доближат през предишния ноември. Това демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през януари с 0,3% по отношение на декември 2017 година, когато набъбна с 0,4%, като това съставлява седмо следващо увеличение на месечната инфлация в нашата страна.

На годишна база обаче инфлацията се забави внезапно до едвам 1,8% (спрямо януари 2017-а година) от 2,8% в края на миналата година и откакто през ноември 2017-а показателят на потребителските цени набъбна до петгодишен връх от 3,0% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

СнимкаСредногодишната инфлация за интервала февруари 2017 - янаури 2018 година набъбна с 2,1% по отношение на интервала сред февруари 2016 и януари 2017 година.

През януари тази година цените на питателните артикули и на безалкохолните питиета се усилват с 0,7% по отношение на предходния месец, а на алкохолните питиета и на тютюневите - с 0,5%, до момента в който цените на облеклото и обувките се намаляват с 3,5 на 100.

Увеличение с 0,4% регистрират цените на жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива, до момента в който цените за опазване на здравето остават на равнищата от предходния месец, а тези за превоз се намаляват с 0,3 на 100.

В образованието цените нараства с 0,5%, цените за развлечения и просвета се усилват с 1,9%, а тези в ресторантьорския и хотелиерския бизнес регистрират покачване с 0,6 на 100.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP съгласно общите европейски стандарти) се увеличи през януари с 0,2% на месечна база, до момента в който на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се забави внезапно до 1,3% от 1,8% през декември 2017 година.

Данните на Национален статистически институт са знак за намаляване на инфлационния напън, който беше в действие през последните месеци на предходната година, само че са и следващо доказателство, че българската стопанска система съумя да се измъкне от положението на дефлация или на ценова застоялост, в което се намираше в интервала сред 2013 и 2016 година. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР