В началото на годината израелеца , който е участвал в

...
В началото на годината израелеца , който е участвал в
Коментари Харесай

Палестинецът Хасан Асфур обвини САЩ за войната в Газа, но призна ...

В началото на годината израелеца, който е взел участие в договарянията сред Израел и палестинците през 1993 година в Осло, приказва за сегашния спор. Журналистът на bTV Виктория Петрова беседва и с представител на палестинската страна – Хасан Асфур, който също е измежду договарящите в Норвегия.

" Няма събития, които да се случват инцидентно. Големите събития в никакъв случай не идват инцидентно. Нещата са авансово начертани. Смятам, че от израелска страна имаше улеснение на интервенцията и от американска страна може би също имаше улеснение на интервенцията. Русия има изгода, и Китай има изгода, само че има разлика ", уточни той по отношение на избора на датата 7 октомври за офанзивата. Логично за разказа на Хамас, Асфур на процедура упрекна Израел и Съединени американски щати, че са улеснили случването на нападението.

 

" Мястото на Америка в района беше доста мощно разтърсено. Тя усети, че към този момент няма последната дума. В региона на Залива, по въпроса за петрола, ОПЕК стартира да работи съгласно саудитско-руската съгласуваност, а това не се е случвало в историята на района от основаването на Кралството (Саудитска арабия). Също доколкото се отнася до самата Държава Израел – тя вървеше към революция. Седмица преди събитията от 7 октомври имаше доста изострен вътрешен спор, който водеше към революция. Така в полза на Америка и Израел беше да се случи друго събитие, което да предотврати тази война ", изясни той. Редно е да се има поради, че истинността в описа предстои на мощни подозрения.

 

" Тази страна Палестина би трябвало да бъде оповестена и тя да поеме отговорността за всичко, отнасящо се до Ивицата Газа, Западния бряг и Йерусалим - според резолюция 67/19 на Организация на обединените нации от 2012 година ", счита още той.

" Когато бъде оповестена страната, ние имаме Национален съвет на Организацията за избавление на Палестина. Временно този съвет би могъл да бъде парламент на страната Палестина, до момента в който бъдат извършени общи избори. Досега имаме общо взето президентска система, имаме изпълнително държавно управление, ние го назоваваме държавно управление на президента, президентът го дефинира, а съветът – Народното събрание го утвърждава. Оттук нататък може да стане смяна ", сподели още той. 

" Изходът е да има решение, което да задължи страната на окупацията да приключи огъня и да се изтегли неотложно от Ивицата Газа и палестинската национална власт да поеме отговорността си в съгласуваност с Йордания и Египет и с някои арабски страни и под наблюдението на Съвета за сигурност или на Организация на обединените нации. Единствено това ". Така той очерта и вероятно преустановяване на огъня. 

 

ФрогНюз 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР