В началото на декември 2017 г. Европейската комисия (ЕК) представи

...
В началото на декември 2017 г. Европейската комисия (ЕК) представи
Коментари Харесай

ЕК предлага четири нови инициативи

В началото на декември 2017 година Европейската комисия (ЕК) показа визията си за по-нататъшното развиване на Европейския съюз. В нея се съдържат съответни ограничения и пътна карта за деяние, като с тях се цели възстановяване на единството, успеваемостта и отчетността пред обществото до 2025 година Тук ще показва и в резюме ще разясня тези оферти.

Предпоставките за по-нататъшните промени в институционалната рамка на еврозоната са свързани с настоящите източници на финансова накърнимост, каквито са високите нива на държавни и частни задължения. Освен това капацитетът за стопански напредък е невисок, а обществените и икономическите разлики се задълбочават. Според Европейска комисия тези проблеми не могат да бъдат решени със съществуващите принадлежности за стабилизация. Нещо повече – въпросът дали Икономическият и паричен съюз може да се оправи със идващ огромен потрес, сходен на Световната финансова рецесия, става все по-актуален. Сложните процедури за ръководство и незадоволителната отчетност пред обществото също не спомагат за стабилността на еврозоната.

Четирите съществени начинания на Европейската комисия

 1415.indd

Първата от тях планува основаване на Европейски валутен фонд (ЕВФ), който ще бъде построен въз основата на Европейския механизъм за непоклатимост. Основната му цел е да продължи да подкрепя страните от еврозоната, когато изпаднат в усложнения. ЕВФ би трябвало да обезпечи защитен механизъм за Единния фонд за преструктуриране и ще работи като заемодател от последна инстанция за банките, които подлежат на преструктуриране. Освен това той би трябвало да форсира процеса на взимане на решения в изключителни обстановки. Бъдещите цели за ЕВФ са по-амбициозни. Те включват създаването на нови финансови принадлежности за застраховане на нужните му функционалности за стабилизиране на финансовата система.

Евентуалният период за Европейския парламент и Съвета да одобряват това предложение е средата на 2019 година На пръв взор то наподобява обосновано и належащо, защото е ориентирано към повишение на финансовата резистентност и развиването на Европейския механизъм за непоклатимост. Стремежът е да се обезпечи личен запас въз основата на повишеното доверие към сходен институционален ангажимент. ЕВФ би трябвало да доразвие експертния потенциал на европейските институции, като акцентира на връзката сред икономическото развиване, финансовата система и финансовите пазари. Основните провокации остават институционалното му създаване, постигането и поддържането на доверие в него, гладкото протичане на взаимоотношението с Европейската комисия и Европейската централна банка и намирането на точното място и значение на фонда във финансовата архитектура на Европейски Съюз.

Втората самодейност е за консолидиране на наличието на Договора за непоклатимост, съгласуваност и ръководство в правната рамка на Европейски Съюз, като се съблюдава нужната еластичност, заложена в Пакта за непоклатимост и напредък. Задължението за консолидиране е поето още при подписването на Договора от 25-те страни в границите на 5 годишен интервал. Целта му е законодателно да се регламентира постигането и поддържането на постоянни фискални рамки. Необходимо е да се реализиран по-голяма успеваемост и отчетност посредством опростяване на нормативната уредба, възстановяване на наблюдението и използването на фискалните правила. Това развиване би било позитивно от позиция на устойчивостта на обществените финанси, използването на идентични стандарти и обезпечаване на бистрота на процеса на прогнозиране, приемане, осъществяване и отчитане на бюджетите на страните членки. Очакваният период на приемане е още веднъж средата на 2019 година

Третата самодейност планува в нормативната уредба на Европейски Съюз да се разработят и прибавят нови бюджетни принадлежности за по-стабилна еврозона. Предлагат се четири характерни функционалности, които да бъдат признати като част от системата на обществените финанси на Европейски Съюз. Първо, поддръжка за страните членки за структурни промени посредством инструмент за реализиране на промени и техническа помощ при поискване от самата страна. Второ, специфичен механизъм за доближаване на стопанските системи на страните членки по пътя им към присъединение към еврото. Трето, защитен механизъм за банковия съюз посредством Европейския механизъм за непоклатимост или Европейския валутен фонд, който да бъде признат доникъде на 2018 година и наведен в деяние през 2019 година Четвърто, функционалност за предотвратяване и стабилизиране на капиталовата интензивност в случаи на огромни асиметрични разтърсвания.

Тези оферти се чака да бъдат приложени посредством новата финансова рамка след 2020 година По-конкретно наличието им ще бъде показано от Европейската комисия през май 2018 година Те могат да се преглеждат като продължение на концепциите за интеграция на фискалните политики, тяхното централизиране и доближаване към фискален съюз. Те биха могли да се развият като механизми за фискални прехвърляния към райони и страни от Европейски Съюз, които изпитват краткотрайни усложнения. Част от тази самодейност е предлагането на Европейска комисия през интервала 2018-2020 година да се укрепи Програмата за поддръжка на структурните промени посредством удвояване на средствата, налични за действия за техническа поддръжка, които да набъбнат до 300 млн. евро до 2020 година

Четвъртата самодейност се отнася до вероятните функционалности на европейски министър на стопанската система и финансите. Този министър би заемал поста заместник-председател на Европейската комисия и ръководител на Еврогрупата. За да може да се сътвори сходен пост при образуването на състава на идната Европейска комисия, е належащо постигането на единодушие по тази самодейност доникъде на 2019 година

Една от главните функционалности на европейския министър е да съставлява пред останалия свят ползите на Европейски Съюз и еврозоната. Освен това е належащо да ускори координацията сред обособените политики и да упражнява контрол върху фискалните, икономическите и финансовите правила. Той би трябвало да показва позиции по отношение на подобаващата фискална политика на еврозоната в сходство с паричната политика на Европейската централна банка. Друга функционалност е да следи и поправя потреблението на бюджетните принадлежности на Европейски Съюз и на еврозоната, в това число инструментите в поддръжка на промените, макроикономическата стабилизация на страните от еврозоната и догонващото развиване за страните отвън нея. Този министър би трябвало също по този начин да надзирава активността на бъдещия Европейски валутен фонд и да се регистрира пред Европейския парламент.

Последната самодейност е съгласувана с останалите. На общоевропейския министър се разпореждат координиращи функционалности, които да спомагат за реализиране на сходство сред обособените оферти. Тази стъпка е ориентирана към по-тясна фискална концентрация. Тя концентрира отговорностите за постигането на задачите на Европейския учебен срок и за отбягване на некоординирани дейности на страните от еврозоната, които биха могли да застрашат устойчивостта й.
Предстоящите стъпки по отношение на Банковия съюз и Съюза на финансовите пазари, които ще бъдат подхванати през 2018 година, включват приемането на предложенията за понижаване на риска, за Европейската скица за гарантиране на влоговете и за обща поддръжка за Единния механизъм за преструктуриране. Също по този начин в дневния ред е стартирането на рамката за излъчвания на общи облигации за еврозоната.

Добри планове, само че какви ще са резултатите?

Разгледаните оферти са показани положително от Европейската комисия. Те обаче имат и своите критици. Според авторитетния Център за проучване на икономическата политика (CEPS), основан в Брюксел, множеството оферти са официални и козметични по своята същина и евентуално няма да имат огромно влияние. Така за икономическия и финансов министър не се показват спомагателни функционалности, а в действителност се дава на вицепрезидента на Европейска комисия нова купа без нови пълномощия. Той ще бъде избиран от министрите на финансите на обособените страни и ще оглави техния съвет, само че няма съответно пояснение за какво е належащо сливането на двата поста.

Новият бюджетен инструмент, който ще разпределя към 300 млн. евро няма по какъв начин да повлияе значително върху стопанска система, която е с размер от почти 10 трилиона евро.

Интегрирането на Договора за непоклатимост, съгласуваност и ръководство в Споразумението за Европейски Съюз също не се чака да докара до основни промени. Този контракт е прочут и като Фискален компакт и е признат в разгара на финансовата рецесия, с цел да се обезпечи поддръжката на Германия за непрекъснат Европейския стабилизационен механизъм. Основната иновация в компакта е въвеждането на числово предписание, което задължава страните да понижат държавния си дълг до 60% от Брутният вътрешен продукт. В предложенията няма ясно изразена позиция по какъв метод приемането на това предложение ще усъвършенства съществуващата обстановка.

Създаването на Европейски валутен фонд наподобява е най-важният детайл от предложенията. Идеята поражда още през 2010 година, а по-късно е основан Европейският стабилизационен механизъм, който извършва множеството функционалности на ЕВФ. Решенията се планува да се вземат с болшинство от 85% от гласовете вместо единомислещо, както е сега. По този метод единствено трите най-големи страни – Германия, Франция и Италия – ще си запазят в действителност правото на несъгласие. Все отново условието за единодушие от всички страни до момента не е попречило на приемането на нито една стратегия, макар че е имало компликации.

Значително по-голяма стъпка би била опцията ЕВФ да дава заеми на Единния фонд за преструктуриране в случаи на сериозна банкова рецесия. Това може да бъде значимо, в случай че няколко огромни банки изпитват по едно и също време усложнения. Такова решение обаче може да се вземе и понастоящем от страните членки посредством присъединяване им в стабилизационния механизъм, без да е належащо включването му в Споразумението за Европейски Съюз. Като цяло е било допустимо Европейска комисия да направи повече оферти по отношение на завършването на Банковия съюз, като евентуално те ще бъдат включени в идни начинания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР