В началото на април месец стана ясно, че Сърбия ще

...
В началото на април месец стана ясно, че Сърбия ще
Коментари Харесай

Кой е Шигенобу Нагамори - милиардерът зад японския гигант, инвестиращ $1,8 милиарда в Сърбия

В началото на април месец стана ясно, че Сърбия ще е следващата страна от Източна Европа, която ще получи огромна инвестиция в автомобилната промишленост и по-конкретно - ориентирана към все по-бързото нахлуване на електрическите модели на пазара.

Тогава беше доказано, че японският водач в производството на мотори за промишлеността Nidec ще построи цех за 1,5 милиарда евро или 1,8 милиарда $ в западната ни съседка.

И въпреки че в Европа отвън автомобилния бранш името на компанията не е толкоз познато, то би трябвало да се означи, че тя е снабдител за най-популярните марки в промишлеността. Също по този начин името на нейния създател и основен изпълнителен шеф не е толкоз известно отвън родината му. Но в действителност той е петият най-заможен човек в Япония.
 Официално: Сърбия ще има мегазавод за автомобилни мотори за $1,8 милиарда
Официално: Сърбия ще има мегазавод за автомобилни мотори за $1,8 милиарда

Строителството ще стартира през септември, а производството - през 2022-а

Това е Шигенобу Нагамори - бизнесмен, посветил цялата си кариера на Nidec, трансформирала се за няколко десетилетия в международен водач в производството на мотори, както за автомобилната промишленост, по този начин и за друга потребителска техника и бяла техника.

Той е и индивидът, който стои зад една от най-скъпите японски компании с пазарна капитализация от над 72 милиарда $ . А благосъстоянието на самия Нагамори е изчислявано на 8,5 милиарда $, съгласно последните данни на Forbes, което го прави петият най-заможен човек в азиатската страна.

Шигенобу Нагамори е роден през 1944 година в Киото, където израства в семейство на фермери, а по-късно в същия град основава и компанията си. Преди това той учи електроинженерство в Политехническия университет в Токио. Първите му стъпки в кариерата са в две инженерни компании, където работи за малко.

През 1973 година, когато е на 29 години, той слага началото на Nidec с начален капитал от 20 милиона йени. С трима чиновници първият индустриален завод на компанията се намира в съседство на фермата на неговите родители.

От тогава насам компанията придобива повече от 40 сдружения, доста от които се намират в тежко финансово положение и са пред банкрут. След 2010 година Nidec последователно се трансформира в най-големият снабдител на моторчетата за хард дискове, като доставя над 80% от тях в международен мащаб. През последните години компанията залага от ден на ден на подразделението си, което прави мотори за коли и за бяла техника.
 Богатството на милиардерите в Япония е повишено с 50% за година
Богатството на милиардерите в Япония е повишено с 50% за година

На фона на пандемията

Дългосрочната цел на Нагамори е Nidec да се възползва от революцията в автомобилната промишленост, провокирана от бързорастящия сегмен на електрическите автомобили.

Чрез вложения в тази посока проектите на компанията са да доближи доходи от 10 трилиона йени или 91 милиарда $ през 2030 година, залагайки на производството на мотори за модели на акумулатори. А когато преди няколко години Нагамори афишира тази цел, той показва, че ще остане отпред на компанията до достигането ѝ.

През 2015 година, когато е на 70 години, предприемачът споделя, че възнамерява да бъде началник на Nidec най-малко още 15 години . Това заричане на Шигенобу Нагамори обаче няма да бъде спазено.

През април при представянето на последните финансови резултати на производителя беше оповестено, че той ще съобщи ръководството на сдружението в ръцете на някогашен управител на Nissan Motor - Ян Секи. Официално смяната на върха на Nidec би трябвало да бъде гласувана на 22 юни, когато има планувано съвещание на борда на шефовете.

Въпреки че Ян Секи към този момент ще бъде основен изпълнителен шеф, Шигенобу Нагамори ще остане в ръководството като ръководител.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР