В началото на 2023 г. имаме 36 млрд. лв. дълг,

...
В началото на 2023 г. имаме 36 млрд. лв. дълг,
Коментари Харесай

Горанов остро към Василев: Приходите в бюджета са раздути, дефицитът ще е 5% и край на еврозоната

В началото на 2023 година имаме 36 милиарда лева дълг, като прогнозите на Асен Василев са до края на 2026 година той да стане 66 милиарда лева Този дълг идва с лихви. Това съобщи пред бТВ някогашният финансов министър Владислав Горанов.
„ Има доста тематики в разходната част на „ Бюджет 2024 “, които могат да се обсъдят. От огромните цифри човек потегля с съмнение към оферти вид от държавното управление и от Асен Василев. Например в тригодишната бюджетна прогноза и в Закона за държавния бюджет са препоръчани 2,4 милиарда лева такса върху преноса на съветски газ. Ние не знаем дали ще съберем тези средства, а те към този момент са част от приходната част “, разяснява Горанов.
Владислав Горанов съобщи, че му е любопитно дали „ Булгартрансгаз “ ще внесе нещо на следващия ден – 14 ноември, тъй като в законодателството е планувано тези такси за транспорт на съветски газ да се заплащат от компанията. По думите на някогашния финансов министър сдружението не разполага с подобен финансов запас, с цел да внася сходни вноски към бюджета.
„ Имаме една нереалност в закона за бюджета – такса, която не е ясно дали ще бъде импортирана. В същото време е заложен 3% недостиг за целия интервал от 2023 година до 2026 година Знаете ли какъв е сумарния недостиг, препоръчан за тези четири години? Направихме си труда да го сметнем и стана ясно, че това са 25 милиарда лева “, сподели Горанов.
„ Ако се съпоставяме с останалите европейски страни като % от Брутният вътрешен продукт, ние сме на едно обичайно равнище на външен дълг, тъй като имаме едни от най-ниските размери. Това обаче никога не е постижение на Асен Василев. Това е политика, поддържана от всички държавни управления след 1997 година С приватизацията успяхме да понижим дълговото задължение “, разясни той.
„ Колегите от „ Продължаваме промяната “ нямат легитимност да го създадат с техните 30-40 депутата. Когато взимаш парите от синовете и внуците си, то би трябвало да се ползваш с доста огромно публично доверие “, безапелационен е той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР