В началото на 2021 г. идва време за равносметка. През

...
В началото на 2021 г. идва време за равносметка. През
Коментари Харесай

Най-важните акценти в борбата с COVID-19 от изминалата година

 В началото на 2021 година идва време за равносметка. През цялата 2020 година репортерите на Plovdiv24.bg бяха в горещите точки на Пловдив и региона, с цел да осведомят читателите на медията ни за настоящите вести и събития. А такива не липсваха. Светът се изправи пред ново и невиждано до този миг предизвикателство – пандемията от ковид, която раздели обществото. Ето част от най-важните акценти в битката с COVID-19 от миналата година:

Още от края на предходната година, в интернет пространството започнаха да циркулират фотоси и клипчета на инфектирани с COVID-19 жители в Китай. На изображенията се виждаше по какъв начин хора припадат по улиците, а други са принудително изолирани в домовете им. Тогава европейците не се жегнаха изключително, защото Китай е много надалеч, само че още през март пандемията нанесе първото мощно кроше в лицето на Стария континент.

България реагира незабавно, образува се Национален щаб. Тъй като здравната ни система, която трябваше да поеме удара, от дълго време е на апаратно дишане, страната трябваше да се затвори, с цел да не умрат жителите. Така и стана. Ежедневно ни се представяше броя на инфектираните, всеки един случай беше разказват. Всичко стартира със инфектирани на фамилно празненство, които починаха от ковид, за който няма ясно несъмнено лекуване.

Държавата се сви, а всичко затвори – даже планините и градските паркове. Улиците и булевардите опустяха, а бизнесите затвориха, като се изключи магазините за хранителни артикули и аптеките. Всичко това се случваше с 30-тина инфектирани на ден. Големите градове бяха блокирани от КПП-та, с цел да не се трансформират в център на болестта.

Хората си стояха у дома, доста изгубиха работата си. Още тогава се появиха скептици, които сметнаха, че някой желае " да ни затвори “, " да ни лиши от права “ или " да ни вземе хляба “, а вирус нямало. Първоначално в Пловдив намаше даже лаборатория за тестване на хора с COVID-19. По-късно бяха отворени няколко, а имаше случай, в който рискови медицински боклуци от една лаборатория се въргаляха свободно в междублокова градинка.

За благополучие се появиха и изказвания, че летните горещини ще убитят вируса и всичко ще свърши с хепи енд. Тези изказвания пристигнаха дружно със скандалното " знамение “ на военачалник Мутафчийски, че крепко ще се мре.

Е, жегата в действителност се оказа несъответствуваща за развиването на болестта и по тази причина животът още веднъж потегли постарому – заведенията бяха отворени, бизнесите също. Дойде време за лятна отмора от вируса. Но освен за жителите, а и за администрациите, които като че ли не помниха, че ги чака втора вълна, която се оказа много по-зловеща от първата.

С увереността, че лятото си е свършило работата, образователната година стартира присъствено. А с началото ѝ ни връхлетя и страховита болест. Само за няколко седмици инфектираните скочиха от 200 дневно до 4000 дневно. Мерки не бяха взети, а администрацията стартира да открива нови кревати за заболели, само че с ясното схващане, че няма кой да ги обслужва. Показателна беше и концепцията за превръщането на пловдивската болница " Свети Мина “ в напълно Коронавирус боница. Това начинание удари на камък.

Заговори се за ново затваряне, само че жителите този път бяха срещу и започнаха да готвят митинги. Е, щом хората започнаха да умират пред лечебните заведения, защото нямало кой да ги качи по стълбите до отделението за COVID-19, всички групово стигнаха до извода, че може би по-строгите ограничения са добра концепция.

В момента страната е в непълен локдаун, само че стотици жители се блъскат за коледни дарове в огромните магазини, които не бяха затворени. Непукизмът на жителите е толкоз сериозен, че се постанова чиновници на Министерство на вътрешните работи да вардят по входовете на магазините, с цел да има надзор по скупчването на хора – никой няма да си жертва оборота, с цел да избави живота на двама-трима, които не познава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР