В Начално училище Димитър Благоев“ приключи днес пилотното за Стара

...
В Начално училище Димитър Благоев“ приключи днес пилотното за Стара
Коментари Харесай

Образователна инициатива „Бързи герои 112“ реализираха в старозагорско училище

В Начално учебно заведение „ Димитър Благоев “ завърши през днешния ден пилотното за Стара Загора издание на план „ Бързи герои 112 “.

Инициативата се осъществя по концепция на Сдружение с нестопанска цел „ Лаъйнс клуб Стара Загора Августа “. Проектът е здравнообразователна стратегия, ориентирана особено към образование на деца от 5-6 до 9-10 години и техните близки. По време на дейностите те получиха познания по какъв начин да разпознават признаците на инсулт и да работят при положение на неотложност.
Учениците от 4 Б клас на старозагорското учебно заведение демострираха наученото. На спонтанната сцена в двора на учебното заведение четоха свои стихове, предизвикани от тематиката да спасят живот при първите признаци на инсулт и изиграха дребна режисура.
„ Проектът освен осведоми, само че и прави децата съпричастни и готови да спасят живот. Учениците пуснаха в небето балони с надпис 112 и през днешния ден на 15 юни, завършвайки 4 клас – демонстрираха, че с изключение на учението е значимо и да бъдат обучавани в сходни извънкласни занимания и планове, които ги учат на добрина, съпричастност и подготвеност да оказват помощ в най-трудни моменти, когато се касае за човешки живот “, споделиха уредниците.
На формалното връчване на документите посетители бяха отрасловият зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова, координаторът на плана за България Елица Хадживълчева, Паст дистрикт шефът на Лайънс клубовете Дистрикт 130 България Анелия Кънева, Зоналният ръководител на Зона „ Изток “ към Лайънс клубовете Дистрикт 130 България Анастасия Гидикова, членове на клуба и родители.
До този миг в България са се включи 90 учебни заведения и детски градини с над 1800 деца. Проектът в Стара Загора започва за първи път в НУ „ Д.Благоев “ и бе последвано от Детска градина №66 „ Детски парадайс “.
Идеята на Лайънс клуб Стара Загора Августа е да продължат интензивно да спомагат и координират реализацията на самодейността във всички учебни заведения и градини, с поддръжката на Община Стара Загора. Програмата ще продължи и през лятото в детските центрове.
Здравнообразователната стратегия за битка с тежките последствия от инсулт, „ Бързи герои 112 “ започва в България през април 2021 година и е подкрепена от Световната Организация по Инсулт (World Stroke Organization), Angels Initiative, Световната Здравна Организация (WHO) и ЮНЕСКО (UNESCO) с самодейността „ Училища за здраве в Европа “. Специално е основана да бъде забавна, занимателна и съобразена с възрастта на децата. Разработена е от топ-специалисти по невроконгнитивни нарушавания, академични преподаватели, учебни педагози и детски психолози. Децата работят и се забавляват с образователни комплекти, които включват разнообразни истории, приложения, цветни карти, приложни материали и плакати, гледат анимационни просветителни клипове, сами основават маски и костюми на супер-герои.
Образователната стратегия е проведена по този начин, че интензивно ангажира, както децата, по този начин и техните родители, баби и дядовци. Всички членове на фамилията четат работните материали, взимат фамилни награди в on-line платформата, получават и дават отговор на специфични писма от децата.
Лайънс клуб Стара Загора Августа имат вяра, че посредством плана ще се увеличи здравната просвета в обществото ни и по този начин ще се подкрепи спасяването на хора. „ Защото даже и един човешки живот да бъде избавен – осмислени са всички наши дейности! “, допълват те.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР