В МВР са постъпили 89 сигнала до днес във връзка

...
В МВР са постъпили 89 сигнала до днес във връзка
Коментари Харесай

Списъците с купувачи на гласове пречели на работата на МВР

В Министерство на вътрешните работи са постъпили 89 сигнала до през днешния ден по отношение на изборни закононарушения. За съпоставяне - за същия интервал на предходните избори сигналите са били 85 на брой. Това сподели служебният вътрешен министър Атанас Илков по време на проведената от президента Румен Радев среща с представители на институциите, виновни за подготовката на идните избори за Народно заседание и за гарантирането на честността на вота.

Илков добави, че формираните досъдебни производства са 42 към 40 броя за същия интервал на предходните избори. Издадените предупредителни протоколи са 336 при 262 за същия интервал на предишните избори, а профилираните полицейски интервенции – 128 при 121 за същия интервал на предходния избор.

Вътрешният министър увери, че по всеки постъпил в Министерство на вътрешните работи сигнал стартират незабавни дейности по инспекция на информацията. Илков уточни още, че по отношение на появили се имена, част от имена и псевдоними, свързани с пазаруване на гласове, Министерство на вътрешните работи е към този момент подхванало дейности по отношение на някои от тях още преди общественото им оповестяване. Той добави, че съобщаването на тези имена в общественото пространство по някакъв метод е затруднило работата на полицията. Илков разгласи също, че през вчерашния ден има постъпил публично сигнал по отношение на тези имена, появили се в обществените мрежи.

Тези описи се публкуват от Ивайло Мирчев, кандидат-депутат на " Продължаваме промяната - Демократична България ". В няколко изявления във фейсбук той уточни прякори на хора от съвсем всички области на България, които купуват гласове. Според Мирчев Министерство на вътрешните работи не прави нищо по въпроса и даже обслужва купувачите.

Атанас Илков съобщи, че чиновниците в Министерство на вътрешните работи работят по този начин, че да подсигуряват почтени и транспарантни избори.

" Всички сигнали за изборни нарушавания се обработват в период от 48 часа, не позволяваме никакво закъснение, не позволяваме никакво мотаене по тази категория каузи ".

Това съобщи и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов в изявлението си на срещата в президентството.

" Нашата задача е да подсигуряваме обективен избирателен развой и да не се позволява деформиране на вота ", сподели още Сарафов. 

Подписана е тристранна заповед за взаимна работа сред прокуратура, Министерство на вътрешните работи и ДАНС за основаването на национално междуведомствено звено и районни звена на тези три институции, напомни той. И добави, че задачата е да се координира и да се води активността против всички нарушавания на изборния развой. Проведено е и национално заседание.

Сарафов сподели, че прокуратурата си взаимодейства добре и с Централната изборна комисия (ЦИК). Знаете, че се наложи и събаряне на имунитет при изискванията на заварено осъществено закононарушение, напомни той случая с Джейхан Ибрямов.

По тематиката за оповестените и изпратени до прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС описи на лица, Сарафов сподели, че е надълбоко уверен, че сътрудниците от Министерство на вътрешните работи " не са сюрпризирани от доста от лицата в тези описи ".

" Принципите на правовата страна изискват от всички нас да не подхващаме репресивни дейности по отношение на някого, който е посочен, и то от неизвестен източник ", разяснява и.ф. основен прокурор. " Голяма част от тези имена заслужават да бъдат обект и цел на нашата работа ", добави той, само че направи уточнението, че " не е задоволително някой да има прякор, с цел да бъде наклеветен ".

Всички сме за одобряването на правовата страна, разяснява на собствен ред президентът Румен Радев. Не желая да разясня тези описи, както и какъв брой са достоверни, добави той. Според него обаче фактът, че гражданското общество към този момент се надига, стартира да събира информация, да я обобщава, да я дава на институциите, значи, че се доближава лимит на непоносимост по отношение на честността на изборния развой. По думите на Радев това е значим сигнал за институциите.

" Всички знаем, че сме изправени пред един бездънен публичен проблем и това е политическата рецесия. Тази рецесия няма да откри своето позволение, нито ще имаме държавно управление и парламент с задоволителна легитимност и период на валидност, до момента в който не се увеличи изборната интензивност ", сподели още президентът.

Според него купения и следения избор най-вече отблъсква жителите от изборите.

" С просто око се вижда наклонност, изключително през последните дни, да се компрометира или най-малко да се откажат хората от машинното гласоподаване ".

Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Нашата цел е връщането на доверието към машинното гласоподаване ", съобщи служебният министър на електронното ръководство Валентин Мундров.

Кой покрива задълженията на хората, тъй като Вие твърдите, че част от пазаруването на гласовете минава през бързи заеми и отговорности към магазини, попита вицепрезидентът Йотова служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков. Трябва да имате информация кой минава и заплаща за тези отговорности. Имате ли информация в интерес на кои партии се купуват тези гласове, попита още Йотова.

Някои са с престъпни прояви, други – с чисто правосъдно минало, не може да определим категория лица, които стоят зад всеки обект, отговори Илков. Нямам право да експортирам информация обществено за кои партии се купуват гласове, сподели още министърът.

Охраната на карго центъра, където се съхраняват машините, се реализира от Министерството на вътрешните работи (МВР) в 24-часов режим, уточни още Илков. В склада се позволяват единствено лица, които имат категорично позволение от Централната изборна комисия (ЦИК). Няма опция човек да попадне инцидентно в склада, изясни министърът.

Хората, които се позволяват там, се изпращат за инспекция от органите на Министерство на вътрешните работи и Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) дали нямат престъпни прояви. Министерство на вътрешните работи съблюдава и материалите, които ЦИК разрешава да бъдат импортирани в склада, изясни ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова. По думите ѝ за изборния ден ще се употребяват изцяло изрядни и работещи машини.

На предишните избори на ЦИК бяха предоставени специалисти, които да извършат инспекция на така наречен хешкод. Това би трябвало да се направи до 24 часа преди машините да бъдат превозени към секциите за гласоподаване, изясни Валентин Мундров и добави, че ще бъдат обезпечени такива специалисти и за тези избори.

В срещата при президента участваха служебният министър на нововъведенията и растежа Росен Карадимов, избран от Министерския съвет за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите, служебният министър на електронното ръководство Валентин Мундров, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова и заместник-председателят на Държавната организация " Национална сигурност "  Георги Георгиев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР