В МВнР се провежда брифинг на вицепремиера и министър на

...
В МВнР се провежда брифинг на вицепремиера и министър на
Коментари Харесай

Захариева към Скопие: Използвайте този шанс, не всички са ентусиазирани за разширяване на ЕС ВИДЕО

В Министерство на външните работи се организира брифинг на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева..

"Тъй като наближава периода утвърждава ли България рамката за Северна Македония. Както към този момент споделих след визитата на министъра в Македония, нещата се движат ", сподели тя

"Посланията към нашите съседи и Европейски Съюз не са се трансформирали от 2017 год. Ние сме подкрепяли всички. Ако не искахме това, нямаше да сме първата страна, която поддържа Северна Македония. Това разгласи Екатерина Захариева. За страдание през последнaта година виждаме неспазване на този контракт ", съобщи още тя.

Захариева добави, че въпросът е че я няма идната стъпка. Това е по-важният въпрос за България.

"Имаше доста обвинявания, че не признаваме действителност. Напротив, ние сме първата, която призна страната. Това е една от алените линии по контракта. Не инцидентно и в този момент продължаваме да рaботим за прогрес. Той не е обвързван с непризнаването на действителността “, акцентира външният ни министър.

По думите ѝ, не можем да си затваряме очите за неспазването на действителността.
Преговорите в Германия са траяли 5 часа. Тя акцентира, че няма да се одобряват поддръжка от национално равнище за малцинствени групи. Мобилизирали сме целия си запас в тази тенденция. Осъзнавайки отговорността. Позицията и на премиера и на държавното управление е, че сме доброжелателни, само че не можем да приемем това, което се случва.
"Аз желая да благодаря на немското председателство. Полагаме старания най-малко да имаме преговорна рамка утвърдена. В Берлин обсъдихме тематиките. Колегите от Северна Македония поеха ангажимент. За признание на езика, тя сподели, че към този момент имаме доближаване на позициите.

Захариева прикани македонците да употребяват дадената им опция за участие в Европейски Съюз, тъй като не всички страни-членки са въодушевени за разширение на Съюза.
"Все още имаме късмет да реализираме единодушие по преговорната рамка. Възможностите не са доста. От огромна щета ще е Скопие да изпусне тази вратична. Не става въпрос за неприемане на действителността ", сподели Захариева.

Всички сме шокирани от насилието в Европа. Много наши сънародници живеят и учат в австрийската столица. Днес жителите да останат по домовете си от съображения за сигурност, прикани Захариева след вчерашния атентат във Виена. Нашето посолство държи връзка с управляващите там, акцентира външният ни министър, разяснявайки терористичния акт в австрийската столица.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР