В МВнР днес се състоя редовен брифинг за медиите на

...
В МВнР днес се състоя редовен брифинг за медиите на
Коментари Харесай

В чужбина ще отворят над 740 секции за предстоящите избори


В Министерство на външните работи през днешния ден се състоя постоянен брифинг за медиите на ръководителя и заместник-председателя на Работна група „ Избори “ непрекъснатият секретар Иван Кондов и господин Калин Анастасов. Групата  координира провеждането в чужбина на изборите за 47-мо Народно заседание, идни на 2 октомври т.г, оповестиха от външното ни министерство.

С оглед на приключването на крайния период за подаване на заявки за гласоподаване зад граница – 6 септември, първият стадий от подготовката на изборите в чужбина е завършил.

Според разбора на РГ „ Избори “ на Министерство на външните работи изборните секции зад граница този път ще са малко над 740, само че се чака окончателният им брой да бъде оповестен от Централната изборна комисия.

Предстои вторият стадий на подготовката, а точно назначението на Секционните изборни комисии, изпращането на бюлетините и машините зад граница и командироването на представители на страната в СИК. Това е по-сложният и претрупан стадий от подготовката на вота зад граница, акцентира господин Иван Кондов.

Що се отнася до разрешенията за производство на нашите избори в чужбина, към момента се чакат разрешенията на Германия, Италия, Канада и Австрия – тези страни дават единодушието си едвам откакто получат точните адреси, където ще се обитават СИК, само че кардинално не се чакат проблеми.

Подалите заявки за гласоподаване до 6 септември наши сънародници са 50 865 – за съпоставяне, на предишните избори са били 56 658. На предишните избори са гласували малко над 230 хиляди души, така че се чака вписаните „ под линия “ в деня на гласуването да са не по-малко от  150 000, уточни заместник-председателят на РГ „ Избори “ Калин Анастасов.

Припомнено бе, че на изборите на 2 октомври т.г. няма да може да се гласоподава с изтекли персонални документи.

Най-много секции се чака да бъдат разкрити в Европа - в Обединеното кралство и Северна Ирландия - около 120, в Германия – 77, в Испания – 65, в Югоизточна Европа – 217, в Източна и Централна Европа - 15; в Турция – 165; в Съединени американски щати – 55.  В Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити планирано 14 секции, в Близкия Изток и Африка – 15,  в Америка – 70. 

Предстои да бъдат изпратени към 700 хиляди бюлетини и изборни книжа и да бъдат назначени 4200 души за членове на СИК.

Сред изнесената подробна информация за вота бе маркирано също, че на изборите през октомври в чужбина се чака да се гласоподава с 525 машини в 290 секции, като в по-голямата част от секциите ще има 2 машини. Това е със 100 машини повече от предходните избори през ноември 2021 година



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР