В музея Фийлд в Чикаго бе открита изложбата Първите крале

...
В музея Фийлд в Чикаго бе открита изложбата Първите крале
Коментари Харесай

Чикаго се любува на Варненското злато, Канада се готви

В музея " Фийлд " в Чикаго бе открита изложбата " Първите крале на Европа ". В нея са събрани над 700 експоната от 27 музея в единадесет страни от Югоизточна Европа: Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Румъния, Северна Македония, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия и Черна гора.

За първи път пред американската аудитория ще бъде разказана историята на възникването и разцвета на властта и обвързваните се нея обществени групи - владетели, вождове, царе - на Балканския полуостров и прилежащите територии от пето хилядолетие до края на първо хилядолетие прочие Хр. Това значимо културно събитие стана допустимо с помощта на съдействието и упоритата работа на сътрудниците на музейните институции и старанията на управлението на музея " Фийлдс ".

В изложбата значимо място е отделено на най-ранните сведения за елитарно общество - находките от Варненския халколитен некропол. РИМ-Варна взе участие в огромното събитие с експонатите от Гроб 36 на международно известния археологически обект, оповестиха от Археологическия музей в морския град, научи Varna24.bg .

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 година в региона на Варненското езеро и е датиран в края на V — началото на IV хиляди преди Христа. Смята се, че находките от Варненското злато са най-старото софтуерно обработено злато в Европа и света, причислявано към така наречен Култура Варна (V хиляди прочие Хр.).

Гроб 36 се е намирал в югоизточния бранш на некропола, където са открити по-голямата част от погребенията с богати гробни блага. Размерите и ориентацията на гробната яма не са избрани заради еднородността на материала на терена и този в гроба. Даровете са открити разпределени на няколко места в гробната яма. В северната част са открити черупки от денталиум, разпръснати към медна секира. Централната част е маркирана със златен скиптър и две златни гривни. Зооморфните приложения и фигури също са открити към жезъла. Останалите златни предмети са разпръснати из цялата гробна яма. В южния бранш на ямата са ситуирани мраморен съд, покриващ костен кумир и кремъчна пластина. Намерени са и два керамични съда и кремъчна пластина, дружно с скотски зъб и медна игла. Общият брой на предметите в това алегорично заравяне е 857, а тежестта на златните предмети е 789 гр.

Изложбата ще бъде показана в Чикаго до януари 2024 година, а по-късно ще гостува в Националния музей на Канада в Гатино от април 2024 година до януари 2025 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР