В музей „Васил Божков“ в сградата на „Нове Холдинг“ са

...
В музей „Васил Божков“ в сградата на „Нове Холдинг“ са
Коментари Харесай

Прокуратурата: Близо 6600 антики на Божков са незаконно придобити

В музей „ Васил Божков “ в постройката на „ Нове Холдинг “ са открити 6778 предмета с белези на културни полезности, като едвам 212 от тях са регистрирани и останалите са нелегално добити, евентуално – благодарение на иманяри. Това разгласи пред публицисти представителят на основния прокурор Сийка Милева.

„ Прокуратурата смята, че останалите 6566 броя предмети се явяват нелегално добити и държани от обвинения Божков “, акцентира тя.

Милева уточни, че на 1 октомври е завършило претърсването и изземането на сбирката на обвинения хазартен необут, което стартира на 30 януари. „ По-голямата част от предметите са съхранявани в нарушаване на всички интернационалните стандарти. Предмети бяха откривани в кутии, кашони, найлонови пликове, в насипно положение “, означи тя и добави, че артефактите са били съпроводени с бележки с ръкописен текст, обозначаващи области в страната. Според прокуратурата това значи, „ че са били добити нелегално от иманяри и изкопани от българската територия “.

Ще има съдебно-археологическа експертиза от интернационалните специалисти с цел да се ревизира това изказване.



Под съмнение е и формалната сбирка „ Васил Божков “. Според Милева има данни, че оценката на предметите в нея е занижена и в този момент ще се изследва произходът на всяка една от 212-те движимости. „ Ако се съберат задоволително доказателства в тази тенденция, ще бъдат подхванати съответните законови процедури за оповестяване на сбирката на Божков за обществена държавна благосъстоятелност “, сподели още представителят на основния прокурор.

По думите ѝ антиките са под защита в обекти на Министерството на културата, Националния исторически музей и Националната художествена изложба.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР