В музей „Етър“ на 24,25 и 26 юни се провеждат

...
В музей „Етър“ на 24,25 и 26 юни се провеждат
Коментари Харесай

Музей „Етър“ в Габрово от 30 години отбелязва Еньовден

В музей „ Етър “ на 24,25 и 26 юни се организират Еньовденски празници. Посетителите ще могат да преминат през Еньовденски венец, да се включат в играта с награди „ По Еньводен с Радумко “, да се научат по какъв начин се свиват момини китки, по какъв начин се боядисва прежда с естествени багрила, по какъв начин се подготвя натурална козметика с билки. На 25 юни са планувани фолклорни осъществявания в пространството пред църквата в музея, заяви " Труд бг ".

На 24 юни – първият от трите поредни дни през 2022 година, отдадени на Еньвденските празници, в музей „ Етър “ ще бъде показана детската книга „ Приказка за Еньовата буля, за други магии и чудеса по Еньовден “. Посетителите ще могат да получат подписи от създателите на текста и илюстрациите – Стойка Кайракова и Мария Стоева.

Тази година празникът Еньовден в музей „ Етър “ се отбелязва ритуално за 30 път. За някои издания съорганизатор на празника е Съюзът на билкарите в България. Негов ръководител през този интервал е Емил Елмазов, врач, откривател на старинни лекувания и предписания, основател на билкова градина „ Билкария “ в Балкана. Музеят дълги години е място на Национални срещи на билкарите, на които се разискват тематики, вълнуващи участниците.

Първият Еньовден е част от креативния фестивал Еврофест`93.

През 1996 година, по концепция и с персонално осъществяване на Емил Елмазов, на поляната на музея е направено „ Слънце “ – с билки са направени 12 лъча, символизиращи връзката сред вселената, природата и индивида.

През 1997 година музеят е хазаин на Балканския декамерон, по време на който се дискутира тематиката за магията на любовта. Участват писатели от разнообразни страни, сред които и Йосиф Петров – по това време народен представител в Народното събрание на Република България. Омаяни от тематиката, мястото и времето, очаровани от приема на публиката, хората на словото въодушевено четат свои произведения.

През 2007 година спектакълът „ Еньовден “ е показан пред делегация на ЮНЕСКО.

На 24 юни 2006 година в музея е открита църквата „ Свето Богоявление “ с учебно заведение – копие на храма в с. Радовци, Дряновско.

През 2003, 2005 и 2007 година детско шоу „ Игрите на баба и дядо “ са водени от бате Енчо (Данаилов) – известен ефирен водещ от този интервал, който чества на музейната сцена имения си ден.

През 2013 година и 2015 година постановката „ Нощта против Еньовден “, на фолклорен отбор „ Сивек “, събира овациите на публиката на вечерните си представления в музея. Спектакъл, план на Сдружение „ Фабриката “, отбор „ Сивек “ и „ Етър “, е разгласен за културно събитие на Габрово за 2014 година

През 2014 година „ Еньовден в Етър “ получава специфичната премия на журито на ХІ Международно туристическо ревю „ Културен туризъм “ във Велико Търново за стабилно събитие в региона на културния туризъм.

През 2016 година, по време на Еньовденските празници, на посещаване в музея е Дипломатическият корпус.

През 2017 година на Еньовден са показани храната Розова зора и напитката Еньова омайност.

През 2018 година – деянията, отдадени на Еньовден в музей „ Етър “, стартират още на 22 юни с двудневен „ Фестивал на фестивалите”, по време на който са направени 19 презентации за празници и фестивали, отдадени на храната, които се организират в разнообразни елементи на България.

През 2019 година посетителите в музея научават по какъв начин да подготвят сами първокласен крем и да се погрижат за здравето на своята кожа. Идеята е да се изследва ролята на билките в козметиката.

През 2020 година се организира „ Бай, бабо, ле “ – събитие от самодейността „ Еньовден: билки и баилки “. Посетителите научават забавни практики за лекуване и коя билка за каква болест се употребява. Билките и баилките са от огромно значение за лечебните практики в предишното. Вярва се, че има треви, които да те излекуват даже от нежелана любов.

За Еньовден през 2021 година се организира обред по напяване на момини китки. От екипа на музея приканват: „ Ако не сте омъжена, само че го желаете и сте любопитна с кого ще минете под венчило, участвайте в ритуала по напяване на момини китки “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР