В мрежите от нелегален алкохол, които оплитат Америка по време

...
В мрежите от нелегален алкохол, които оплитат Америка по време
Коментари Харесай

Няма да повярвате: Българин залял с алкохол САЩ по време на сухия режим

В мрежите от незаконен алкохол, които оплитат Америка по време на Сухия режим, има и един българин. Той се споделя Сребрин Анастасов, а името му се загатва неведнъж в отчет на ФБР от края на 20-те години на предишния век като един от най-важните хора в незаконния свят на мафията, заливащ най-големите градове на Щатите с незаконен алкохол, написа BG VOICE.

Сухият режим в Съединени американски щати е останал в историята с 13-годишната възбрана за произвеждане на алкохолни питиета в Америка. От 1920 до 1933 година на територията на всички щати не се разрешава и превозването и продажбата на питиета със наличие над 0,5% алкохол. Целта на възбраната е да се ограничи пиенето в Америка, трансформирало се в един от най-вредните привички с помощта на имигрантите.

Но замисленото дава временен резултата. В началото закононарушенията след приложимост на алкохол в действителност понижават, само че скоро рестриктивните мерки се оказват идеална среда за незаконна търговия със спиртни питиета, а това е съвършен мотив мафията да разшири въздействието си в страната.

Тя стартира да управлява вноса и износа на алкохол, както и незаконното произвеждане в Ню Йорк, Чикаго, Детройт, Кливланд, Филаделфия, Сейнт Луис, Минеаполис, Сейнт Пол и Лос Анджелис. В този развой забележителна роля изиграва и Сребрин Анастасов.



Той е индивидът, разкрил метода за превръщането на отровния денатуриран алкохол в изцяло безопасен и подобаващ за произвеждане на спиртни питиета.

Разследващите мощния незаконен профсъюз по това време открили, че българинът и неговите съучастници са отклонили към 7 млн. литра алкохол и по този начин са спечелили $50 милиона.

Това е в действителност галактическа сума, която след приспадането на инфлацията се равнява на днешните $720 милиона.

В незаконната мрежа са забъркани 31 американски компании и вземат участие 65 души, включени са и корумпирани служители на реда, институции и държавни чиновници на високо равнище.

Най-голямата мафиотска конструкция за незаконен алкохол е разрушена от ФБР при интервенция на 10 февруари 1930 година Най-напред са задържани притежателите на две огромни компании, основани в Спрингфийлд, Илинойс – Corn Products Refining Company и Fleischman Yeast Company.

Тяхната активност са състои в производството на квас и царевичен сироп, които са главните съставки при изработката на някои сортове бира и уиски.

Следват още арести. Във Филаделфия са арестувани шефовете на Glenwood Distilling Company, която създава незаконен алкохол.

В ареста са пратени и трима някогашни сътрудници на ФБР, които са помагали за пласирането на напитките на черния пазар. Обвинението към тях е в отклоняването на към 500 хиляди литра денатуриран алкохол на стойност към 1 милион $.

По същото време и още веднъж във Филаделфия е задържан и Сребрин Анастасов. В информациите за ареста му в американската преса той е разказан като една „ мистериозна личност “.

В реалност животът му е изпълнен с доста и забавни обстоятелства.

Преди да се захване с незаконната филтрация на алкохол в Америка, българинът се подвизава като парфюмерист в Париж, написа Lifebites.

През 1923 година отпътува за Чикаго по покана на нюйоркската козметична компания Joubert Cie. Той резервира българското си поданство и още същата година основава компания за производството на дезинфектанти.

Докато работи в нея, открива способ за извличането на ароматните масла от тоника за коса, дезинфектантите и парфюмите, за уединяване на чистия алкохол.



В идващите години Анастасов развива мрежа от контакти с 80 държавни чиновници от профилираните органи, разрешаващи търговията с денатуриран алкохол.

Компанията му Revelation Chemical Company получава позволение да закупува големи количества промишлен алкохол. Анастасов го пречиства и препродава за производството на незаконни спиртни питиета.

Българинът, несъмнено, не е първият, който съумява да пречисти денатуриран алкохол и да го направи кадърен за пиянство.

Това е правено и преди, само че в крайния артикул постоянно е оставал противен усет, който даже тонове с есенция не могат да прикрият. Методът на Анастасов отстрани този проблем.

Интересни фигури има и измежду героите, съумели да разбият тази най-голяма незаконна група за незаконен алкохол в Америка.

Инициатор на саморазправата с мафията е Александър М. Джейми. Той е шурей на сътрудника от ФБР Елиът Нес (1903-1957), който вкарва Ал Капоне в пандиза през 1931 година

Нес и триумфът му се трансфораха в холивудски сюжет – те бяха изиграни ослепително от Кевин Костнър и се трансфораха в класиката „ Недосегаемите “.

Джейми е един от така наречен секрети шестима. Това е група сътрудници на ФБР, които съумяват да разкрият 595 случая на незаконно произвеждане и търговия на алкохол. Те спомагат за осъждането на 55 души на общо 428 години затвор.

Той и сътрудниците му работят в продължение на половин година и най-после стигат до града, от който се управлява синдикатът за произвеждане на незаконен алкохол – Чикаго.

През 30-те години на предишния век Чикаго е една от столиците на проведената престъпност в Щатите. В града пребивавам към 3,3 милиона души, а по улиците му постоянно се водят гангстерски престрелки сред разнообразни групировки, търгуващи с незаконен алкохол.

Когато най-голямата мрежа, в която взе участие и българинът Сребрин Анастасов, е разрушена, неоправдателните присъди са произнесени от илинойския юрист Уолтър Провайн, който по това време е и основен прокурор на Съединени американски щати.

В правосъдната зала участва персонално и Джеймс М. Доран, комисарят, който дава отговор за спазването на закона за възбрана на производството и търговията с алкохол.



Сухият режим в Америка е отстранен две години след разбиването на незаконния профсъюз, в който взе участие и българинът Сребрин Анастасов.

Това става с 21-вата корекция, обещана преди изборите от спечелилия по-късно президентската борба Франклин Рузвелт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР