В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на

...
В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на
Коментари Харесай

Депутатите приеха разходите за бойни машини Страйкър в размер на 2,5 млрд. лв.

В претекстовете на вносителя Министерски съвет е записано, че задачата на плана е реализиране на по-добра съгласуемост със страните-членки на НАТО и понижаване на сериозната взаимозависимост от страни отвън НАТО и Европейски Съюз.

До гласуването се стигна след тричасови разгорещени диспути, след които отрасловият министър Тодор Тагарев заключи: " Това е положително решение, скърбя, че има депутати, които работят против ползите на българската войска ". От опозицията пък се опълчиха на решението и желаеха оставката му.

В рамките на дебата бяха разменени доста остри реплики и взаимни обвинявания. 

Критики пристигнаха предстоящо от страна на народните представители от " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане ".

Борислав Гуцанов от " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че сходно решение е " национално изменничество ", а сътрудника му Атанас Зафиров уточни, че с приемането на днешното проекторешение се анулира решение на 44-ото Народно заседание и се приема ново, в което сумата, която се залага, е двойно по-голяма. Освен това сложи въпроса по какъв начин по този начин контракт за милиарди левове ще се подпише от шеф на дирекция в Министерство на защитата.

Стоян Таслаков от " Възраждане " уточни, че въпросните бойни машини, били наричани " афганистанските гробници ".

" Ще дадем 2,5 милиарда за едни машини, които в Афганистан са се трансформирали в гробници и ковчези. В България също се създават такива машини, които са на въоръжение в други страни ".

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов сподели, че това е доста остарял модел, употребен от Морската пехота на Съединени американски щати, който бил спрян от произвеждане. Той сподели, че за тези пари могат да се закупят френски и немски модели и попита дали ще бъде изпълнено условието за 20 % индустриално съдействие. Костадинов добави, че това решение е незаконно и " Възраждане " няма да го поддържа.

Министър Тагарев отговори на рецензиите, като изясни, че " имаме шанса да създадем една доста сериозна и основна крачка към модернизацията на българската войска ".

От ГЕРБ, които поддържаха плана за рационализация, предизвестиха за риск от бойкот, защото решението за плана е взето от Министерския съвет преди да се произнесе Народното събрание. А това значи, че някои от парламентарно показаните обединения, които се опълчват на доставката на тези бойни машини " Страйкър ", може да го апелира в съда.

Тагарев благодари на Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, ръководител на парламентарната комисия по защита, и на Георги Ганев от ПП-ДБ за показаните отчети и уточни, че в случай че депутатите бяха слушали отчетите, щяха да получат отговори на доста от въпросите, които са били сложени.

" Очевидно за вас това не е значимо, по-важно да си водите пропагандата ", сподели Тагарев. Той уточни, че няма никакво значение дали министър или заместник-министър ще подпише договорите. Министърът акцентира, че този развой продължава повече от 10 години и напомни, че първите механически задачи са създадени през 2012 година

" Този метод е добър и можете през днешния ден да вземете едно рационално и положително решение за българската войска ", счита Тагарев. Той посочи, че към 40 % от човекочасовете по производството на машините ще бъдат положени тук, в България.

Министърът сподели още, че тук ще бъде построен и Регионален център за ремонт и поддръжка на машини " Страйкър " за Европа. " Имам достъп до класифицирани отчети - това, което сподели господин Костадинов сподели, не съм го срещал в тези отчети ", сподели още Тагарев в отговор на рецензиите на водача на " Възраждане ".  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР