В Москва вече говорят за „Български поток”. Така нарече газовата

...
В Москва вече говорят за „Български поток”. Така нарече газовата
Коментари Харесай

Захариева и Лавров обсъдиха старта на „Български поток”

В Москва към този момент приказват за „ Български поток”. Така назова газовата връзка външният министър Сергей Лавров по време на визитата на Екатерина Захариева в съветската столица – първото от 8 години насам сред външните министри на Русия и България.

„ Тече процедурата за градежа на АЕЦ „ Белене” и „ Росатом” към този момент е подал документи”, отговори Захариева на въпрос от страна на bTV за какви енергийни планове са разговаряли двамата външни министри.

„ Считаме, че е значим план, който ще докара до диверсификция на доставките за целия регион”, добави тя.
Започна запълването с газ на първия сектор от „ Турски поток ” Работата по приемния терминал в Турция е в финален стадий
„ Стартът на „ Български поток”, както сподели госпожа министъра. Балкански – да, вижте, бях подготвен да го прекръстя”, разяснява от своя страна Лавров.

Работата по строителството на второто отклонение на газопровода „ Турски поток” ще бъде приключено в период – през 2020 година, сподели още Лавров.

Именно енергийните планове са във фокуса на срещата сред двамата външни министри, както и търговско-икономическите връзки сред България и Русия.

Агенция ТАСС отбелязва, че Русия е един от главните търговски сътрудници на България, като през 2018 година общата стойност на обмена сред двете страни е възлизал на 3,47 милиарда $.
Външният министър Екатерина Захариева на първа аудиенция в Москва Посещението ѝ е на фона на два абсурда у нас през последния месец по отношение на Русия
При това европейските наказания и контрамерките от страна на Русия стопират търговско-икономическите връзки сред Москва и София, показва още ТАСС.

В рамките на срещата е трябвало да бъде подписана и стратегия за съдействие в областта на образованието и културата, което обаче не се реализира.

Захариева и Лавров приказваха и за това да има повече чартъри и да се възобновят фериботните връзки.

Руският външен министър разяснява и напрежението сред Турция и Сирия в навечерието на срещата сред Ердоган и Путин на следващия ден в Сочи. Той заключи позицията на Русия по този начин: „ От сирийска територия да не излизат рискове за република Турция и за други страни. За тази цел е нужен разговор сред кюрдите и Дамаск и сред Сирия и Турция, където ние сме подготвени да играем спомагателна роля”.

В рамките на визитата си в Русия Екатерина Захариева алегорично сервира цветя на паметниците на съветските гренадири, починали при освобождението на Плевен, и на светите братя Кирил и Методи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР