В Москва смятат, че спирането на доставките на газ за

...
В Москва смятат, че спирането на доставките на газ за
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Таванът върху цените на руския газ е по-скоро политически, не икономически отговор

В Москва считат, че прекъсването на доставките на газ за Европа би трябвало да стане допустимо най-рано, с цел да се отстранен глобите, които нанасят съществени вреди върху съветската стопанска система в дълготраен проект. Заради приходите от петрола, Кремъл употребява опцията без сериозен удар върху личния си бюджет да употребява това оръжие.

Това мнение изрази в предаването " Събота 150 " Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията.

Относно тавана върху цените на съветския газ специалистът вижда " по-скоро политически, а не стопански отговор ", защото подобен таван ще докара до в допълнение прекъсване на доставките от страна на Русия. По думите му се цели Москва да стартира да стопира доставките и за своите съдружници в Европа - Сърбия и Унгария. "

" Съсредоточаването на вниманието върху мярката за газа от пазарна позиция не е вярно. Това е опит от страна на Европейска комисия в допълнение да притисне Кремъл - в допълнение прекъсване на доставките за Европа. "

Голямото " само че " се отнася до Югоизточна Европа, в това число за България, означи Руслан Стефанов.

Той обаче не чака сходна стъпка да бъде въведена на общоевропейско равнище и изрази песимизъм.

" Надали ще се стигне до такава стъпка, защото има към момента съществени различия. Страни като Унгария и в Централна Европа, най-вероятно и България, ще се опълчват на сходна стъпка. "

Цялостен таван, въобще на цените на газа пък доста мъчно може да се изясни като икономическа логичност, защото може да докара и до понижаване на доставките и от други източници - полутечен газ.

" Това с тавана е една от най-противоречивите ограничения. Тя както вреди на пазарите, по този начин провокира и разнообразни ползи да се демонстрират в Европа ", акцентира Стефанов.

Стефанов регистрира, че опциите на Москва да въздейства върху цените на газа в Европа са намалели.

Възможен е апокалиптичен сюжет вид " Лемън брадърс " за енергийната промишленост, съгласи се специалистът.

" Несъмнено в случай че бъде позволен сюжет, в който имаме банкрут на огромен снабдител на електрическа енергия или на газ в Европа, това би основало доста сериозен потрес. Едва ли ще се стигне до подобен сюжет. Европа ще употребява всички налични средства, с цел да поддържа финансовото им положение. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР