В Москва беше отчетен най-студения ден от началото на зиматаРекорден

...
В Москва беше отчетен най-студения ден от началото на зиматаРекорден
Коментари Харесай

Рекорден студ скова Русия: Температурите паднаха до минус 55°

В Москва беше регистриран най-студения ден от началото на зимата

Рекорден мраз скова Русия, където температурите тук-там паднаха до -55°! В Москва беше регистриран най-студения ден от началото на зимата, оповестяват локалните уеб сайтове, предава.

Зоната с доста ниска температура, която нормално работи в центъра на Арктика, сега е изместена на север от Русия, в следствие което във високите и междинните ширини на страната се е развило извънредно студено време.

Северен Сибир се оказа епицентър освен на съветския студ, само че и на студа в цялото полукълбо. В Таймир и Евенкия температурата падна до -50°. Това е огромна особеност, защото отклонението от нормата доближава 15 градуса. Издадено е предизвестие за стихия по тези места. На 7-8 януари в южната част на упоменатите региони мощните студове ще продължат с до -50°... -55°, оповестява gismeteo.ru.

Снощи в Москва беше най-студено от началото на зимата

По обновени данни минималната температура на въздуха в съветската столицата през днешния ден е била -23,5°C. С този индикатор Коледната нощ в Москва (те честват на 6 януари по остарял жанр – бел. ред.) стана третата най-студена през 21-и век.

На територията на Московска област също за първи път през този сезон студовете преодоляха границата от 30 градуса. В северната част на региона, в Талдом, минималната температура на въздуха беше -31,4°!

Съседните райони не изостават - 30-градусови студове нощес бяха регистрирани във Владимирска и Ивановска области, а в Тверска и Ярославска температурата на въздуха падна под -35°! Най-студено в Централния регион беше в региона на Кострома - в град Шаря температурата на въздуха беше -38.0°C.

Такива коледни студове се случват един път на 12 години

В Москва тече противоположен денонощен ход на температурата – т.е., когато термометрите пълзят надолу и не порастват денем, както се чака. Това слага началото на един от най-дългите коледни студове в района с температурен декор с 10–12 ° по-нисък от климатичната норма в средата на зимата.

Според климата на Москва, подобен вид коледни студове се срещат приблизително не повече от един път на 12 години, написа meteovesti.ru.

Прогнозите

С огромна степен на убеденост локалните метеоролози декларират, че пикът на захлаждането в централните региони на Европейска Русия е преминат и макар че идната нощ ще бъде единствено с десети от градуса по-топла, към този момент се обрисува наклонност към намаляване на студовете. Очаква се повишението на температурите да е гладко и последователно и едвам през втората половина на първата работна седмица на 2023 година показанията на термометрите ще се върнат към естествените за сезона.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР