В морската столица имат дългосрочни планове за туризма.Обширна програма за

...
В морската столица имат дългосрочни планове за туризма.Обширна програма за
Коментари Харесай

Приемат програма за развитие на туризма във Варна до 2030 година

В морската столица имат дълготрайни проекти за туризма.

Обширна стратегия за развиване на туризма във Варна за интервала до 2030 година предлага за разглеждане и приемане от Общински съвет кметът на града Иван Портних. Документът е оповестен на уеб страницата на локалния парламент, научи

Според поставените количествени стратегически цели за интервала локалната администрация ще се стреми към опазване на брутните и чистите нива на потенциала на легловата база в общината за целия интервал с преструктуриране към висококатегорийни целогодишни места за настаняване. До края на 2023 ще се търси възобновяване на туризма в общината по съществени индикатори на нивото на 2019.

В интервала 2024-2030 се цели реализиране на междинен годишен растеж от 3% на броя на туристите – нощуващи гости в рамките на общината, както и повишаване за интервала на броя на осъществените нощувки с 4% приблизително годишно. Задава на програмата е и покачване на нивото на междинния престой на туристите в дестинацията, тъй че през 2030 да доближи 4.72 нощувки на един екскурзиант. Цел е в края на интервала да е достигната претовареност на легловата база в общината през месеците отвън основния сезон на 29.7% и повишаване на приходите от осъществени нощувки с 5% приблизително годишно.

Планът за осъществяване на Програмата за развиване на туризма в община Варна за интервала 2021-2030 година включва 7 целта с общо 31 характерни цели и 186 плана.

За постигането на сигурна и безвредна среда е посочен план за основаването и поддържането на „ Туристическа полиция ". Целта за ръководство и запазване на естествените запаси се предлага да се осъществя посредством план за подсилване на бреговата линия, свлачищата и възобновяване на плажните линии.

В програмата има заложен още план за реконструиране на вътрешния двор на Археологическия музей, ремонт и рационализация в останалите музеи, във ФКЦ, Кукления спектакъл и други, консервация и социализация на археологически обекти като Джанавара, Караач теке, базиликата „ Хан Крум " и други. В документа е написано още създаване на електрическа градска железница, свързваща Индустриален парк Акасково- Летище Варна-център-курорти, ремонт на всички подлези от централната част на града до Златни пясъци, ремонт и електрофикация на алеите, които водят към морето в региона на Ален мак и Траката.

Заложено е още слагане на камери за наблюдаване и вписване на нарушавания на публичния ред и надзор, изграждане на многоетажни паркинги в централната зона на града, разширение на яхтеното пристанище на Морска гара, създаване на мрежа от подземни контейнери за битов боклук в курортните комплекси и териториите с висока централизация на туристически поток, създаване на неестествен остров и яхтено пристанище съгласно заложения строително – регулационен проект на комплекса „ Св. Св. Константин и Елена ", създаване на подводен скулптурен парк в акваторията на комплекса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР