В моргата ме откараха в стаята на санитарите. Там възкръснах,

...
В моргата ме откараха в стаята на санитарите. Там възкръснах,
Коментари Харесай

"Убитият" журналист: Възкръснах, преоблякох се и седнах пред телевизора

В моргата ме откараха в стаята на санитарите. Там възкръснах, съблякох тениската и се измих. Пуснах тв приемника и седнах да виждам за моето " ликвидиране ".

Това споделя съветският публицист Аркадий Бабченко пред Джон Фишър от Би Би Си за инсенировката на покушението против него, скандализирала и интернационалните журналистически организации.

" Когато ми предложиха да вземам участие в интервенцията, ми се искаше да кажа " не ". Искаше ми се да си подвигна партакешите и да изчезна някъде на Северния полюс ", споделя Бабченко. " Но беше невероятно и се наложи да се работи. "

Запитан дали се е страхувал да взе участие в сходна машинация, той отвръща, че " не ставаше дума за подправена вест, а за спецоперация " " Когато ти демонстрират всичките ти документи, документите на жена ти, фотоси от вкъщи ти и фотоси, с които би трябвало да разполага единствено съветската страна, не се питаш дали тази вест е подправена. Мислиш си за това по какъв начин да оцелееш. "

Бабченко удостоверява, че брачната половинка му е знаела за интервенцията, за което преди този момент заяви техен приател. " Жена ми, несъмнено, знаеше, тъй като всичко, което се правеше в дома ни, беше пред очите ѝ. Но доста ви апелирам да не я набутване в цялата тази работа. Уморих се да се боря за себе си и не желая да се боря и за фамилията си ", помоли журналистът и още веднъж се извини, " че накарах другари да минат през всичко това ".


© Reuters

Не се ли боите, че пострада репутацията ви на публицист и че в последна сметка случилото се е от изгода за съветските управляващи, пита Фишер. " Когато дойдат и ви кажат, че са поръчали убийството ви, ще заемете горда поза и ще заявите: " Важна е репутацията на медиите, дано ме убият! Давайте! ", отвръща иронично той.

" Подготовката търпя дълго, един месец. Във въпросния ден пристигна гримьор, тренирахме по какъв начин да падна. Гримираха ме. Кръвта беше същинска (според " Асошиейтед прес става дума за свинска кръв - бел.ред.). Всичко беше като същинско ".

След това брачната половинка му звъннала в полицията и " Спешна помощ ". " Дойде дежурен екип и лекари, поставиха ме на носилка, смъкнаха ме в колата за спешна помощ. Легендата беше, че още съм жив. Отпътувахме, а след това " умрях ". От " Спешна помощ " оповестиха за кончината ми. После ме откараха в моргата. Докато не затвориха вратата, се правех на мъртъв. "

След като постоял в стаята на санитарите и гледал телевизионните вести, Бабченко бил откаран на " безвредно място ". Всичко завършило в 5 сутринта.


© Reuters

Опитът на Фишър да измъкне освен това за резултата от интервенцията е посрещнат с рекомендация да зададе въпросите си на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). " Постигнато бе попречване на закононарушение и освен това бе събрана цялата доказателствена база. "

Украинецът Борис Лвович Герман е обвинен за образуване на покушението. Това се вижда от документите на съда, където през днешния ден той бе откаран с искане да бъде задържан за непрекъснато. Обвинението против него не е за опит за ликвидиране, а за терористичен акт. Малко по-рано СБУ популяризира видео запис на това по какъв начин Герман е спрян на улицата и му слагат белезници, само че името не се загатваше.

Властите в Киев настояват, че инструкциите си Герман е получавал от съветските спецслужби. Половината от обещаните 30 хиляди $ са му били преведени като " задатък ". После той бил споделил при разпит, че имал проекти за ликвидирането на още 30 души из цяла Украйна.



Вечерта в четвъртък се отбелязя и човек, който твърди, че е бил нает за физически причинител на убийството. Това е украинецът Алексей Цимбалюк , написал във " Facebook ", че " след публикуването на запис с моя немодулиран глас по какъв начин получавам задатък за ликвидиране на човек, няма смисъл да се укривам ".

От думите му, че в СБУ " работят надарени млади момчета ", при които " умерено можеш да отидеш с информация за закани за ликвидиране и да не се боиш, че ще те изкарат гарант ", излиза, че той е насочил украинците по съответна диря. Засега няма други източници, които да потвърдят, че Цичмалюк е бил нает за покушението против Бабченко.



Руският публицист сподели на конференция в четвъртък, че има желание да получи украинско поданство. По думите му в диалог с представители на президентската администрация му било казано, че могат да му оказват помощ за това. " Да ви кажа почтено, не бих отказал ", добави той. В момента Бабченко има право на непрекъснато престояване и има желание да остане и в бъдеще да живее в Украйна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР