В монтанското село Дроздстой, Семка, Храбър, Тибър, Либкнехт, Люсилия са

...
В монтанското село Дроздстой, Семка, Храбър, Тибър, Либкнехт, Люсилия са
Коментари Харесай

Жителите на това българско село носят странни имена, за да се предпазят от древно проклятие

В монтанското село Дроздстой, Семка, Храбър, Тибър, Либкнехт, Люсилия са единствено част от необикновените имена
Хората там носят тези необикновени имена, тъй като имат вяра, че те ги пазят от смъртоносно проклинание. Село Меляне се намира единствено на няколко километра от град Монтана и макар дребното си население концентрацията на странни имена там е най-голяма. Според преброяванията всеки втори гражданин на селото носи изключително име.
Легенда твърди, че през 20-те и 30-те години на предишния век в северозападното селце имало огромна смъртност. Тогава тръгнала мълвата, че над селото тегне проклинание и по съвет на свещеника, с цел да се скапе прокобата, родителите трябвало да кръщават децата си с имена, които не се срещат в рода им. За да са сигурни обаче, че ще пресекат злото, родителите кръщавали децата си с имена, които никой в никакъв случай не бил чувал.

Възрастна жена споделя, че първите странни имена, които се появили в селото, били Либкнехт и Люсилия, Филисина, Вилсон, Телефонка и Първа. По-късно се появяват и хора, кръстени Геройки, Геройко и Роза Люксембург. Интересно е, че нито един гражданин на селото не е изявявал предпочитание да смени името си. В последна сметка с появяването си необикновените имена спрели високата смъртност в региона.
Сред жителите има и жена, кръстена Графинята, която, обратно на името си, не живее в замък, а в дребна селска къща. Графиня не харесвала името си и се тормозила по какъв начин ще звучи то, като остарее. От Монтанско даже са записвали мъж с име Шкаф и жена с име Случка, само че през последните години в селото са се родили 2-3 бебета, които носели естествени имена.
Тъй като в Меляне няма никакъв занаят за по-младите хора, локалните се опитвали да развиват туризъм, употребявайки странните си имена за привличане на туристи.

Олга Асенова, която е пенсиониран чиновник в ЕСГРАОН – Монтана, разкрива, че е записвала и други невероятни имена, като Плувкиня, Океан, Републикан, Ценцерушка, Дроздстой и Семка, написа „ За дамата “.
Инфо: За жената 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР