В Монтана до бившата фабрика Камгарна предачница започна протест на

...
В Монтана до бившата фабрика Камгарна предачница започна протест на
Коментари Харесай

В Монтана стачкуват срещу изграждане на фотоволтаична централа в яз. Огоста

В Монтана до някогашната фабрика „ Камгарна предачница ” стартира митинг на поданици на града против построяването на фотоволтаична централа в язовир “Огоста ”.

Въпреки че авансово е оповестено, че става дума за инвестиция в размер на един милиард лв., част от уредниците на митинга, като да вземем за пример – Сдружение “Ловно-рибарско сдружение – Огоста ”- Монтана, настояват, че няма изясненост какъв ще е икономическият, общественият и екологичен резултат от инвестицията.

Спасимир Спасов, ръководител на Управителния съвет на Сдружение “Ловно-рибарско сдружение – Огоста ”- Монтана,поясни, че всеки един план и вложител в България, който и да пристигна, следва една и съща процедура. Той отива в Регионална ревизия по околната среда и водите или в случай че е стратегически вложител – той се насочва към Министерството на околната среда и подава заявление. След като подаде заявката, от съответната институция му дават отговор, че методът за осъществяване на това капиталово предложение е или да се направи оценка за влияние върху околната среда, или от такова няма потребност.

Ако се премине през тази процедура, към този момент вземат участие и жителите на Монтана, акцентира Спасов, представен от БНР. Това съгласно него е извънредно значимо, тъй като по този начин живеещите в Монтана ще видят действителните параметри на инвестицията.

„ Ние сега имаме голословни оправдания от страна на ръководещите, че инвестицията е за един милиард лв.. Единственото, което желаеме е по-широка изясненост и повече публичност за тази инвестиция ”, безапелационен е Спасов.

В същото време различен уредник на митинга,Димитър Куманов от съдружие „ Балканка “, твърди, че язовир “Огоста ”, който е измежду най-големите в България, не е планиран за фотоволтаична централа, а със напълно други цели.

Куманов акцентира, че най-важната функционалност и предопределение на язовирите е да понижават риска и вредите от наводнения. Ето за какво те не би трябвало да се употребяват за други цели и в тях не би трябвало да се разполагат никакви уреди.

Освен това Куманов разяснява, че фотоволтаиците могат да провокират екологична злополука -когато голяма част от язовира се покрие с плаващи фотоволтаици, достъпът на слънчева светлина под тях ще бъде преустановен и това ще обрече на гибел екосистемите във водата.

Жителина Монтана обаче имат терзания по отношение на прозрачността на плана. Те блокираха за час интернационалния път от и за „ Дунав мост ” 2.

„ Притесненията на всички рибари е, че по-късно няма къде да има място да се риболува. Никой не се допита до тези над 10 000 риболовци, които посещават водоема. Никой не пристигна да им изясни и да им каже какво следва. Доколкото знаем, става въпрос за над 10 000 дка повърхност ”, изясни Валери Спасов от съдружие „ Рибар ”.
От Министерството на стопанската система обясниха, че има деклариран единствено капиталов интерес към бент. „ Огоста ”. Дали сходен план ще бъде стартиран следва да се реши от институциите след изследване на всички аспекти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР