В МОН обмислят първият учебен ден да започва на 1

...
В МОН обмислят първият учебен ден да започва на 1
Коментари Харесай

Лятната ваканция ще е с месец по-къса

В МОН обмислят първият образователен ден да стартира на 1 септември
Тестването на най-малките възпитаници е обезпечено до края на идната седмица, сподели министър Денков

Хлапетата ще са в клас до 30 юни

По-кратка лятна почивка за учениците като мярка за справяне с пропуските на онлайн образованието оферират от Министерството на образованието и науката. “Водят се договаряния със обществените сътрудници образователната година да стартира от първия понеделник на септември, а не от 15-ти”, съобщи служебният министър на образованието Николай Денков през днешния ден в изявление пред Българска национална телевизия.

От думите на просветния министър се разбра още, че заради пропуските в образователния развой се чака краят на образователната година да бъде продължен до 30 юни. Така лятната почивка на учениците става с 1 месец по-къса.
Основната причина учениците да се върнат по-рано в класните стаи е, с цел да се обезпечи повече време за договаряния и затвърждаване на материала, изясни Денков, като уточни, че в България образователната година стартира най-късно - 10/15 дни след началото на първия образователен ден в другите страни.

Тестването на най-малките възпитаници е обезпечено до края на идната седмица, сподели министър Денков, като посочи, че Министерството на здравеопазването е провело 4 търга за 4,2 млн. теста за COVID-19.

От тези 4,2 млн. теста обаче са получени едвам 1,07 млн., които към този момент са разпределени сред учениците от 1. до 4. клас, и не е ясно по кое време ще бъдат доставени останалите проби. “Ние не контактуваме с дистрибуторите”, призна Денков.

За в този момент са налични единствено още 100 000 теста на склад, само че просветният министър не посочи по какъв начин ще бъдат разпределени и какво ще се случи след изчерпването им, в случай че не бъдат доставени в точния момент останалите проби. Въпреки че огромните възпитаници не престават да учат отдалечено, Денков беше безапелационен, че няма дискриминация по отношение на тях поради обстоятелството, че към момента не могат да се върнат в учебно заведение.

Днес от МОН потвърдиха, че за месеците ноември и декември учебните шефове, които провеждат проучването на учениците за COVID-19 два пъти в седмицата, ще получат към заплатите си спомагателни 160 лева

Децата от 5 до 11 година могат да се имунизират с Pfizer/BioNTech
Излизаме от тъмночервената зона на заболеваемост
Удължават епидемиологичната конюнктура с 4 месеца



Стойчо Кацаров удостовери, че от 1 декември стартира нов цикъл на изключителна епидемиологична конюнктура.

Излизаме от тъмночервената зона на заболеваемост от COVID-19, заяви служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров през днешния ден на конференция по отношение на удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура. Равносметката на здравния министър е, че у нас конюнктура се усъвършенства по всички индикатори - новозаразени, приети в болница и умряли, макар че както “Труд” към този момент писа, България е първа по смъртност от COVID-19 и по брой неимунизирани в Европейски Съюз.

На конференцията беше доказано, че от 1 декември стартира нов цикъл на изключителна епидемиологична конюнктура за идващите 4 месеца. Според обновените ограниченията за граничния здравен надзор срокът, в който човек без зелен документ може да се освободи от карантина при влизане в страната, се усилва от 24 часа на 72 часа, изясни Кацаров. Другата смяна е опцията за извънкласно образование, под формата на самостоятелни уроци, изпити и съвещания с преподаватели, добави здравният министър.

Според Кацаров в границите на 10 дни ще бъдат набавени задоволително щадящи проби за учениците, с което присъственото образование да бъде обезпечено до края на календарната година, само че уточни, че зависи от просветния министър, Николай Денков, по кое време ще се върнат в класните стаи и огромните възпитаници. Кацаров удостовери, че децата от 5 до 11 години могат да се имунизират с препарата на Pfizer/BioNTech.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР