В момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а

...
В момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а
Коментари Харесай

Зимните ни курорти работят на 40%, спа дестинациите - на 100%

В момента зимните ни курорти са цялостни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Бургас. И добави, че дружно с локалната власт още от септември предходната година се работи за Лято 2021. 6400 чартърни полета се чака това лято да дойдат на Летище Бургас.

Над 4,5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване у нас през 2020 година. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн., демонстрират данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). През предходната година са регистрирани над 400 хиляди румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хиляди На трето място по брой гости се подрежда Полша с над 85 хиляди туристи. Водещите 10 дестинации у нас за цялата предходна година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала към половин милион туристи през предходната година. 

" Надявам се, че изпълнената с тествания и предизвикателна 2020 година ще остане в предишното, като от нея ще запазим единствено насъбрания опит и значимите заключения, които да ни оказват помощ да продължим активността си напред ", добави Николова. 

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на към 4,2 милиарда лв. по данни от Национален статистически институт и Българска народна банка за първите 9 месеца от 2020 година " Очакванията са те да набъбнат заради дребния брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надвишават 5 милиарда лв. за цялата година, като към момента следва да бъде оповестена окончателната статистика ", разясни министър Николова. 

Тя акцентира, че гледа към летния сезон и вяра за сполучливото му начало дава към този момент почналата имунизацията. " С въвеждането на зелените паспорти ние виждаме опция да има една единна регулация, само че това ще стане първо на европейско равнище. По отношение на третите пазари – там, където се изисква наложителен PCR-тест, напъните на Министерството са ориентирани към това да създадем една реципрочна политика - когато намалее броят на болните и със единодушието на здравните управляващи, ние да освободим задължението за негативен PCR-тест. Така чакаме след 15 май да стартира сезонът ", уточни тя, представена от Радио " Фокус " - Бургас. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР