В момента Земята е единственият ни акционер. Всички печалби -

...
В момента Земята е единственият ни акционер. Всички печалби -
Коментари Харесай

Създателят на Patagonia дарява компанията на фонд за спасение на планетата

В момента Земята е единственият ни акционер. Всички облаги - вечно - ще отидат за нашата задача " да спасим нашата родна планета ". Това разгласи една от най-успешните марки за спортно облекло в света - Patagonia.

Основателят на компанията Ивон Шуинар взе извънредно решение - да трансферира собствеността на благотворителен фонд, който да разпределя средствата на организации, които работят да превъзмогване на екологичната рецесия.

Всяка облага, която не е реинвестирана в ръководството на бизнеса, ще бъде дарена в помощ на битката с климатичните промени. Patagonia си завоюва признанието на потребителите поради ограниченията за резистентност и развиване, които ползва. Тя стана известна и с провокативната реклама: " Не купувайте това яке ", която приканваше клиентите си да вземат поради разноските за околната среда.

Ивон Шуинар постоянно е казвал, че " в никакъв случай не е желал да бъде предприемач ". Американският планинар стартира да създава железни шипове за катерене за себе си и приятелите си, по-късно се насочва към производството на облекла.

В последна сметка той стига до основаването на извънредно сполучливата марка спортни дрехи. Основаната през 1973 година " Patagonia " осъществя продажби на стойност 1,5 милиарда $ за тази година, а чистото положение на Шуинар се прави оценка на 1,2 милиарда $. Бизнесменът обаче постоянно е избягвал да приказва за благосъстоянието си, като в изявление пред New York Times споделя, че е " се ужасява от това да бъде възприеман като милиардер ".

Вместо компанията да бъде продадена или пусната на борсата, тя ще бъде подарена. Шуинар, неговата брачна половинка и двете му пълнолетни деца са трансферирали дяловете си от Patagonia, оценени на към 3 милиарда $, на особено основан концерн и организация с нестопанска цел. Те би трябвало да запазят независимостта на компанията и да подсигуряват, че цялата ѝ облага от към 100 млн. $ годишно ще се употребява за битката с климатичните промени и за отбрана на незастроени земи по света.

" Въпреки необятността ѝ, ресурсите на Земята не са безкрайни и е ясно, че сме надхвърлили границите им. Вместо да извличаме стойност от природата и да я трансформираме в благосъстояние, ние използваме благосъстоянието, което Patagonia основава, с цел да защитим източника ", показва Шуинар за решението си да се откаже от собствеността.

 Маркетинговите акции на компанията, фокусирани върху апела към хората да купуват единствено това, от което се нуждаят - не са понижили продажбите, а критиците настояват, че с повишението на нейната значителност тя е насърчила повече разноски, а не по-малко.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР