В момента за Западните Балкани има риск да са втора

...
В момента за Западните Балкани има риск да са втора
Коментари Харесай

Премиерът: Има риск за Западните Балкани заради Украйна

" В момента за Западните Балкани има риск да са втора конфликтна точка, обвързвана с войната в Украйна. Най-лошото е Западните Балкани още веднъж да са район с висок риск на неустойчивост - и политическа, и всякаква ".

Това съобщи министър председателят Кирил Петков в Благоевград.

Той чака в скоро време смесената историческа комисия сред България и Република Северна Македония да излезе с резултати.

" Доколкото съм осведомен, напредъкът е голям. Радвам, се че когато от двете страни има дух да работим дружно, се реализират триумфи ", сподели Петков.

И добави, че всичко от това зависи какви резултати реализираме дружно, а " това с календарите не работи ". Според него има няколко основни аспекта:

по кое време ще отворим архивите;

езикът на омразата - какво сме създали като механизъм против него;

какво ще вкараме в европейската евентуална преговорна рамка - да вземем за пример дали конситуцията на РСМ ще включва правата на българите и дали Европейски Съюз ще желае да бъде поръчител за това.

На въпрос дали спецпрокуратурата е изискала информация от Министерския съвет какви хора са влизали и излизали в постройката през февруари и март, министър председателят отговори, че ще ревизира тази информация.

" Пълно безсрамие е в случай че се пробват да видят кой влиза и излиза. Ако това е правилно, ще бъде просто следващ бойкот, безсрамие от спецпрокуратурата. Трябва да се види доста деликатно дали желаят да се пробват да управляват хората, които дават сигнали, които по-късно отиват непосредствено към Европейската прокуратура ", изясни Петков.

Премиерът е на посещаване в Югозападна България. В Благоевград той се срещна с представители на " Клуба за започващ бизнес " в Американския университет. Предвидено е и да посети зеленчуковата борса в село Кърналово.

В Сандански Кирил Петков ще взе участие в работна среща сред общините от България и Република Северна Македония, попадащи в обсега на Програмата за трансгранично съдействие сред двете страни 2021-2027 година, проведена от Националното съдружие на общините.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР