“В момента водещата роля имат “Продължаваме промяната. Имаме решение на

...
“В момента водещата роля имат “Продължаваме промяната. Имаме решение на
Коментари Харесай

Вигенин:Споразумението за военна помощ за Киев е противоконституционно, Радев може да го спре с вето

“В момента водещата роля имат “Продължаваме смяната ”. Имаме решение на нашия върховен орган, че ще участваме в диалозите за втория мандат. Началото на тези диалози е по-различно, прави се опит да се търси единодушие по някакъв вид стратегия. Но към днешна дата не съм изключително огромен оптимист. ” Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в предаването “Тази неделя ” на bTV.

Той напомни, че на срещата с парламентарните групи по самодейност на Политическа партия една от партиите въобще не е пристигнала, а две от партиите са си тръгнали, като отсъстващите съставляват болшинство в Народното събрание.

“Макар и държавно управление на малцинството, както си го показват, това държавно управление първо би трябвало да бъде определено ”, обърна внимание Вигенин.

Социалистът съобщи, че от Българска социалистическа партия няма да са тези, които ще сложат кол в колелата на опита на “Продължаваме смяната ” да сформират държавно управление и че левицата ще бъде градивна в тези диалози.

“Смятам,че напъните, които прави “Продължаваме смяната ” в този момент с опита да събере партиите и да търсим общи политики, може да са потребни и да оказват помощ за работата по третия мандат ”, добави Кристиан Вигенин.

Той разяснява и концепцията да се одобри декларация с цели от Народното събрание като “не огромна оригиналност ” и напомни, че Българска социалистическа партия в края на предишния парламент също е предложила не просто цели, само че управническа стратегия, която обаче не е била позволена в дневния ред от болшинството, което смъкна държавното управление.

Според него в диалозите за третия мандат може би ще надделее чувството, че заканите пред България стават все по-големи. “Не приказвам единствено външните закани, които са свързани с войната в Украйна и външните стопански шокове, които стигат и до нас, а и вътрешна опасност въобще за институционалния ред и за демокрацията в България. Защото това обезсмисляне, малко по малко, на партиите и Народното събрание, няма да ни докара до нищо положително ”, посочи Вигенин.

Той сподели още, че не може да си показа Българска социалистическа партия да е в ръководството дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи, защото левицата доста настойчиво се е борила с модела “ГЕРБ ” доста преди да се появят сегашните борци. “Ние не подкрепихме първото държавно управление на ГЕРБ, в това число и поради това, че ГЕРБ по никакъв метод не се разграничи от този модел ”, означи националният представител от “БСП за България ”.

“Поискахме от президента да наложи несъгласие върху закона за ратификацията на съглашението за изпращане на оръжия на Украйна, тъй като то е противоконституционно. Не може в едно съглашение да кажеш, че неговото изменение не е изменение и да изключиш Народното събрание от процеса ”, сподели още Вигенин.

“Аз съм извънредно отчаян от обстоятелството, че Народното събрание утвърждава военна помощ за Украйна, в случай че единствено 25 народни представители са прочели поверителните текстове, където е изписана тази военна помощ. Можеш ли да гласуваш нещо толкоз значимо и съществено без да знаеш какво правиш и с лека ръка да натискаш копчето? ”, разяснява той по тематиката.

Защо описът е засекретен? Защо в съглашението се споделя, че оттук насетне може да се трансформира и прибавя ново въоръжение без това да минава през Народното събрание?, попита Кристиан Вигенин и изясни, че на секретно съвещание Министерски съвет ще може да взема решение за нова помощ и няма да знаем, че се е взело такова решение, тъй като секретните съвещания не се афишират.

“Това всичкото се скрива от обществото и аз запитвам за какво. Срам ли го е някой? Страх ли го е? Когато вземаш такива значими решения и си уверен, че си прав, направи го пред очите на всички. Това желаеме ние ”, акцентира той.

“Призовавам държавното управление, до момента в който се занимава с военната помощ, да намерения с какво друго въпреки всичко в тази зима можем да подпомогнем украинските жители, в това число българите в Украйна. Например, с електрогенератори, с цел да не стоят хората на студено и без вода в зимните месеци ”, сподели в умозаключение Кристиан Вигенин.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР