В момента в света най-малко 97 компании и изследователски институции

...
В момента в света най-малко 97 компании и изследователски институции
Коментари Харесай

Най-малко 97 компании по света търсят ваксина срещу коронавируса

В момента в света минимум 97 компании и проучвателен институции работят без значение върху ваксини против ковид SARS-CoV-2. Това стана ясно от настоящ лист на индустриалната асоциация vfa. Общо 83 от тях към този момент са в листата с ваксини на Световната здравна организация (СЗО), която го обновява постоянно.
Глобалният съюз за ваксини CEPI, който финансово поддържа и немски планове, разгласи, че става дума за 115 плана. Никога в историята на човечеството толкоз доста откриватели не са се борили по едно и също време против болест.
Броят на научноизследователските институти и компании, които търсят ваксина против COVID-19, бързо се усили за малко време. Шест нови плана са добавени единствено тази седмица по данни на СЗО. През февруари, когато СЗО разгласи новия вирус от Ухан, Китай, за евентуална опасност за света, само че към момента не за пандемия, бяха оповестени единствено 21 плана за ваксина.
Малко са стигнали толкоз надалеч като Biontech. Биотехнологичната компания, основана в Майнц, получи утвърждение за клинични тествания върху хора за своя претендент за ваксина от виновния институт " Пол Ерлих " (PEI) тази седмица. За първи път евентуална ваксина против вируса може да бъде тествана в Германия. За здравния министър Йенс Шпан това е " добър сигнал ".
Пробната серия с в началото 200 доброволци на възраст сред 18 и 55 години е планувана да стартира в края на април.
" Търсенето на ваксина против COVID-19 е план в интерес на човечеството. За нас е значимо, че сме на линия още през цялото време и че нашата технология е друга ", изяснява шефът на компанията Угур Сахин в изявление за Welt am Sonntag необичайно високите темпове на развиване. " За страдание, вирусът няма просто да изчезне като сезонен грип, биологичните му параметри са изцяло разнообразни. Колкото по-рано е налична ефикасна ваксина, толкоз по-скоро всички ние можем да се върнем към остарелия си живот. "
Biontech е една от единствено петте компании в международен мащаб, минали тази първа огромна спънка за рекордно малко време. Две от тях – Moderna И Inovio - са основани в Съединени американски щати. Останалите две, Sinovac и Cansino, идват от Китай.
Освен това два проучвателен екипа от Ухан и Оксфорд също са достигнали първата фаза на клиничните проби със своите планове, в които дейното вещество се тества за неговата сигурност и резултатност за първи път върху дребен брой здрави доброволци. Ако всичко върви добре, нормално следват две спомагателни етапи на клинично проучване, всяка със доста повече субекти. Този стадий нормално продължава няколко години. Но в този момент доста е интензивен вследствие на пандемията.
Ръководителят на PEI Клаус Чичутек е убеден, че темпът на създаване на ваксина ще остане висок.
" Ще забележим по-големи клинични тествания във етапи втора и трета по целия свят, само че също по този начин и в Германия, в случай че проучванията от фаза първа са позитивни, в края на 2020 година или началото на 2021 година, с присъединяване на хиляди, десетки хиляди или даже повече субекти, в това число избрани рискови групи ", сподели той.
Чичутек предизвестява за национални опити за солови дейности: " Като цяло имунизацията против COVID-19 е световен въпрос, а не немски или европейски. Разработчиците и фармацевтичните компании работят дружно по целия свят, тъй като казусът визира всички нас в международен мащаб. Съответно решението би трябвало да се усъвършенства и в международен мащаб, а освен на национално равнище. "
Американската компания Moderna е водеща в конкуренцията за ваксина. Компанията стартира клинични тествания върху хора на 16 март, единствено 63 дни след определяне на незнайния до момента ковид. Обикновено сред тези два стадия минават години.
45 субекта са получили втората доза ваксина тази седмица, което специалистите считат за добър знак за хода на проучването. Съединени американски щати отчетливо напредват и във връзка с броя на плановете за ваксини. Според изследване на CEPI, съвсем половината от почти 80 публично регистрирани плана са ситуирани в Съединени американски щати, а една пета от тях се намират в Китай и Европа.
Вижте още:
Още: " Коронавирусът не затихва същински, само че към този момент по света почва охлабване на ограничения "
" Южнокорейски специалист: " Реинфекцията с COVID-19 наподобява минимум вероятния вид "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР