В момента в страната се застъпват много кризи - има

...
В момента в страната се застъпват много кризи - има
Коментари Харесай

Радев иска експедитивно и гъвкаво да действат службите при застъпването на кризи

В момента в страната се застъпват доста рецесии - има рецесия с пожарите, има политическа рецесия, има здравна рецесия,... Това съобщи президентът Румен Радев, който организира среща със служебния кабинет по отношение на рецесията с ковид, само че на срещата се разискват и други настоящи въпроси преди предаване на властта.

Радев сподели, че е разговарял с специалисти и сега са овладени всички пожари на територията на страната, само че и фронтът на пожара е на 4 км от нашата граница. Президентът благодари на хората в битката с огъня - " те заслужават самопризнание, не упреци към тези, които са ги изпратили, дълг е да оказваме помощ на нашите братя ".

Радев заяви, че се построяват противопожарни места към границата и огнеборците се борят със стихията да не пристигна у нас. " Респект и признателност към работата на тези хора ", сподели президентът.
 Около 200 пожари са гасили пожарникарите през вчерашния ден
Около 200 пожари са гасили пожарникарите през вчерашния ден

Опасността от пожари ще е най-малко до 14 август

Той обаче подчертава върху помощта за - 540 лева . " Не мога да си показва, че тази отплата се мери с 540 лева имате ли нормативна база и по какъв начин страната да отговори в този случай за помощ към тези хора ", попита той.

Служебният министър председател Стефан Янев удостовери, че се ръководят няколко рецесии в страната . И той се спря на пожарите. Янев изясни, че е имало заседание за възстановяване на координацията, на място се е срещнал с картината в Старосел, тя не е радостна, би трябвало да сме признателни на хората от противопожарната работа.

Пожарите са овладени, само че би трябвало да сме бдителни, тъй като заплахата е налице , взехме решение и изпратихме екипи в Северна Македония, анализът сочеше, че пожарът можеше да тръгне към нашата граница, изясни той и изиска да се питат прилежащите села какъв пушек са усещали. В момента се вършат заграждения на границата, с цел да не се придвижва огънят, уточни Янев.

В Министерски съвет сме единомислещи, че би трябвало да се работи бързо и съответно , защото на някои хора животът им е изгорен. Разговарях с финансовия министър Асен Василев, могат да се търсят запаси и ще се намерят, с цел да се подкрепят жителите на потърпевшите села и потърпевша инфраструктура , изясни той.
 Стефан Янев позволява да търсим помощ от Европейски Съюз при тежки пожари
Стефан Янев позволява да търсим помощ от Европейски Съюз при тежки пожари

Нужна е нова държавна конструкция с медицински и с противопожарни хеликоптери

В тази връзка Янев употребява и благодари на медиите, на общинските управляващи. Поиска да се задействат комисиите за оценка на вредите , колкото по-бързо, толкоз по-бързо ще реагираме и ще ги подпомогнем в тяхната активност. Надява се на решение в тази посока в околните дни.

Социалният министър Гълъб Донев добави, че са нанесени вреди на имуществото на жители, общинска и държавна инфраструктура и обекти, в това число и такива с културно-историческа стойност, министър председателят сподели, че имаме подготвеност откакто свършат работа, да се заделят средства от Министерски съвет.

На въпроса 540 лева . задоволително ли е да компенсира фамилиите на починалите - Донев счита, че не е задоволително, защото не може да компенсира двамата починали горски чиновници , които биха съдействали с труда, приходите си и своите близки и родственици, само че тя е според кодекса за обществено обезпечаване, има и други помощи - наследствени за деца, брачна половинка. Тази помощ обаче е еднократна и се дава на всички наследници и чиновници, по тази причина Министерски съвет разисква разновидността и опцията да се отпусне целева помощ на фамилиите на починалите горски чиновници , с цел да бъдат подкрепени, да бъдат обезщетени обществено, въпреки и да не може да се компенсира прочувствената загуба.

В идната седмица целево ще бъдат подкрепени фамилиите на починалите. По нормативната уредба не се постанова - защото няма да могат да се обзет всички случаи, в които се подкрепят фамилиите на починалите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР