В момента в руското посолство в София, както и в

...
В момента в руското посолство в София, както и в
Коментари Харесай

Ето колко руски дипломати останаха в България

В момента в съветското посолство в София, както и в консулствата на Руската федерация у нас, има общо 21 дипломатически лица, трима консули и 16 души административно-технически личен състав. Това стана ясно от отговора на служебния външен министър Николай Милков на въпрос на съпредседателя на " Демократична България " Атанас Атанасов по отношение на това какъв брой души личен състав на съветското посолство са останали у нас, откакто през лятото кабинетът " Петков " предприе невиждани ограничения и изгони голям брой съветски дипломати от България, написа в. " Сега ".

Въпросът бе заложен във връзка информация, че в България са останали съветски дипломати, чиито брой е по-голям от този на дипломатите на Англия, Франция и Германия взети дружно.

В края на юни тогавашният министър председател в оставка Кирил Петков разгласи, че 70 души от съветското посолство би трябвало да изоставен страната ни. Преди тази дата у нас имаше 116 съветски дипломати. Решението чиновниците да бъдат изгонени е било учредено на информация, съдържаща се в три отчета на ДАНС, заяви тогава Петков. Имало е и отчет на Министерство на външните работи по тематиката. Тогава обаче се развихри същинска стихия в Народното събрание, защото ходът на Петков съответства с договарянията за сформиране на държавно управление. В резултат Българска социалистическа партия съобщи, че приключва всевъзможни договаряния с лидера на Политическа партия за сформиране на кабинет.

Кирил Петков провокира и гнева на съветския дипломат в България Елеонора Митрофанова, която съобщи, че Русия ще скъса всевъзможни дипломатически връзки със страната ни. Тя с безусловен звук сложи искане за отдръпване до 12 ч. на 1 юли 2022 година на нотите за оповестените за личност нон грата чиновници на съветските задгранични представителства. Митрофанова съобщи, че следствията за разрива в дипломатическите връзки сред двете страни ще падне напълно върху страната ни. Кирил Петков отхвърли да се съобрази с Митрофанова и последователно абсурдът утихна. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР