В момента, в който бъде приет доклад на парламентарната комисия,

...
В момента, в който бъде приет доклад на парламентарната комисия,
Коментари Харесай

Eксминистър Росен Христов: Съдя България в Страсбург за атаките срещу Боташ

В момента, в който бъде признат отчет на парламентарната комисия, проверяваща контракта с " Боташ ", аз съм подготвен да заведа дело против страната в Страсбург за политическо гонене. Това съобщи някогашният енергиен министър Росен Христов пред БНР.

Припомняме, че събитията към договора с турския оператор " Боташ " (BOTAS) за доставка на газ се ревизират от краткотрайна комисия в Народното събрание (НС). Вчера Радослав Рибарски заяви, че Парламентарната група на ПП-ДБ дава отчета за контракта на прокуратурата, а от Българска социалистическа партия желаеха оставката на управлението на " Булгаргаз ". През октомври 2023 г. Европейската комисия осведоми, че е изпратила писмо до българското сдружение " Булгаргаз "  относно съглашението му с турската газова компания " Боташ ", поради подозрения за нарушение на европейските правила за защита на конкуренцията. Правителството на Николай Денков пък от своя страна удостовери, че преглежда опцията да предоговаряне на клаузи по контракта, тъй като не са преференциални за страната ни.

" Това нещо аз ще го спра с всички законови средства. Ще сезирам всички интернационалните институции и всички посолства. Парламентът се употребява за политическа платформа за предизборна акция ", акцентира Росен Христов. По думите му Народно събрание няма пълномощията и компетенциите да проверява и да проучва подобен контракт без да употребява специалисти. " Правят се политически офанзиви. Приемам ги персонално. Ще осъждам всички, които се изричат по въпроса, загатват моето име и са се подписали под отчета. За всеки извод ще желая пояснение на база на какви данни и експертиза е изработен ", сподели още някогашният енергиен министър.

Той съобщи също, че съзнателно договорът не се извършва, с цел да може да се нападна. " Това прикрива цялото безучастие на държавното управление в енергетиката и е една политическа офанзива против президента ", счита Христов. Той означи, че уговорка за неустойки има в безусловно всеки контракт в енергетиката.

" Това се показва като нещо извънредно сега. Защо не желаят да се наеме самостоятелен специалист с интернационален опит и да се направи оценка? Да каже цените и изискванията пазарни ли са ", уточни Росен Христов. По думите му мненията ги вършат политици, които в никакъв случай не са подписвали подобен контракт, нямат нищо общо с енергийния бранш и даже не са били на управителни длъжности в интернационална компания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР