В момента в Брюксел тече спор, който може да има

...
В момента в Брюксел тече спор, който може да има
Коментари Харесай

FAZ: Нито една държава в ЕС не подкрепя българските искания към Македония

В момента в Брюксел тече спор, който може да има съществени последствия за бъдещето на разширението на Европейски Съюз, написа през днешния ден в печатното си издание немският ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Постоянният представител на България в Европейския съюз Димитър Цанчев към този момент два пъти изнесе прочувствени беседи на своите сътрудници по отношение на обстоятелството, че договарянията за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония могат да стартират чак когато страната извърши специфичните условия на България. По създание София желае македонците да признаят, че в действителност са били българи и че са говорили български език преди да станат самостоятелна нация посредством развой на историческа имитация, отбелязва FAZ.

Сред посланиците на Европейски Съюз беседите на Димитър Цанчев са посрещнати с недоумение и удивление. Постоянният представител на България не е срещнал схващане нито измежду гърците, нито французите или холандците, които преди година блокираха началото на договарянията на Северна Македония и Албания за присъединение към Европейски Съюз, твърди немският ежедневник.

През август публична София изясни на своите сътрудници в Европейски Съюз във вербална нота и меморандум българската позиция. Сред акцентите в нея са:

- Съседната страна може да попада във всички европейски документи единствено с цялостното си име " Република Северна Македония ", само че не и с късото " Северна Македония “. Защото това е географско название, което включва и елементи от историческия район Македония, ситуирани в България - затова би могло да съставлява опасност за териториалната целокупност на България;

- България отхвърля обозначението " македонски " за езика в прилежащата страна. В формалните документи на Европейски Съюз би трябвало да се употребява " формален език според конституцията на Република Северна Македония ", защото македонският език също е резултат от историческа имитация - от времето, когато прилежащата страна е била част от Югославия;

- Повече от 100 000 българи, които не са желали да се пишат за македонци, са убити, задържани, изпратени в заточение или в концлагери;

В Брюксел в този момент се чудят за какво България не е изразила тези забележки през 2018 година, когато се решаваше разногласието за името сред Македония и Гърция, написа Frankfurter Allgemeine Zeitung.

И на разногласието сред Атина и Скопие също се гледаше сериозно в Брюксел. Сега още веднъж има същото отношение - този път поради българските претенции. В Брюксел никога не желаят да натоварват процеса на присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз с въпроси за идентичността. На Балканите така и така има задоволително проблеми - от слаби институции до необятно публикувана корупция, разяснява немският ежедневник.

Ключовото решение дали Северна Македония ще стартира договаряния за участие ще бъде взето от външните министри на Европейски Съюз на 10 ноември. България може да блокира този развой, защото решенията се вземат с консенсус. Поради това Германия упорства България и Северна Македония да позволяват сходни разногласия двустранно и да не ги включват в рамката за договаряния, написа още FAZ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР