В момента в България тече проверка на всички големи мостове,

...
В момента в България тече проверка на всички големи мостове,
Коментари Харесай

След трагедията в Генуа: 211 моста в България се нуждаят от ремонт

В момента в България тече инспекция на всички огромни мостове, разпоредена от премиера Бойко Борисов след нещастието с рухналия виадукт в Генуа, която лиши живота на десетки хора.

„ За страдание нашите уреди изобщо не са поддържани ”, разяснява по NOVA Веселин Димитров, шеф на Института за пътища и мостове в Агенция пътна инфраструктура.

Борисов изиска проект за едновременни поправки на мостове

Бетонни парчета падат от виадукт на Автомагистрала „ Хемус “

Ремонтират виадуктите по автомагистрала "Тракия "

По думите му поправки на огромните мостове по автомагистралите „ Тракия” и „ Хемус” са почнали едвам през 2013 година И до края на предходната година са ремонтирани 17 уреди. В момента се работи по три моста.

Проверки на мостовете в България се вършат два пъти в годината – напролет и есента. В републиканската пътна мрежа има 211 такива уреди, които се нуждаят от ремонт. Сега ще се работи по приоритет и ще се избират тези мостове, които имат най-належаща потребност от ремонт, разясни Веселин Димитров.

Той уточни, че аргументите за случая в Италия могат да бъдат няколко. „ Може да е подала основата на единия дирек. Може да има отмалялост на материалите. Възможно е и дъждовете да са оказали въздействие. Явно това оборудване е много старо”.

По принцип такива мостове се проектират за 100 годишен интервал. Съоръженията от този вид по автомагистралите „ Тракия” и „ Хемус” са строени в интервала 1977-1985 година

Веселин Димитров акцентира, че те не дават отговор на актуалните условия за резистентност на трусове за разлика от новите мостове и обезпечаването на такава е част от ремонтните работи.

Мостовете са едни от най-сложните инженерно-технически уреди, на които би трябвало да се отделя особено внимание ”, акцентира инж. Ясен Ишев, член на Управителния съвет на Научно-техническите съюзи по превоза. Той уточни, че поддръжката е извънредно значима.

„ Мостът е едно живо оборудване. Той се движи. Той диша. Трябва да се обезпечава опцията на това оборудване да прави тези придвижвания. Иначе се случват неприятни неща”, разясни инж. Ясен Ишев, който е взел участие в построяването на доста от виадуктите в България.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР